U trendu

Word – Višestruke reference na fusnote (II deo)

Kada dodate u tekst unakrsnu referencu, dijalog prozor će i dalje ostati vidljiv, tako da možete dodati još neke ukoliko je potrebno. Iz dijalog prozor možete preći u dokument bez istovremenog zatvaranja dijaloga, pritiskom kombinacije [Ctrl+Tab], ili jednostavnim klikom miša na površinu dokumenta. Jednostavno postavite kurzor na poziciju gde želite da dodate sledeću unakrsnu referencu, pa se vratite u dijalog „Cross-reference“ da biste ubacili novu referencu. Kada završite sa dodavanjem svih unakrsnih referenci, kliknite „Close“ u dijalog prozoru.

Da biste potpuno iskoristili mogućnosti ove funkcionalnosti, potrebno je da obratite pažnju na nekoliko stvari. Prva stvar na koju treba da obratite pažnju kada dodajete unakrsnu referencu jeste da zapazite da Word ne koristi automatski isti format za oznake referenci fusnota i unakrsne reference. Podrazumevano je (misli se, sve dok vi sami ne promenite definiciju stila za reference fusnota), da se oznake referenci fusnota pišu manjim fontom u odnosu na ostali tekst, i to u superskriptu (u indeksu). Međutim, ubačena unakrsna referenca je formatirana kao i okolni tekst, što možete videti na slici. Ukoliko želite, možete selektovati svaku pojedinačnu unakrsnu referencu i zatim promeniti formatiranje radi boljeg izgleda.

Da biste Word-u ukazali na potrebu da format unakrsnih referenci ujednači sa formatom originalnih oznaka referenci fusnota, potrebno je samo da u automatska polja dodate parametar „F„. Pritisnite [Alt+F9] da biste prebacili prikaz polja u kodove, i dodajte parametar na kraj polja – {NOTEREF _RefNNNNNNNNN f}. Potom, dok se kurzor još nalazi u automatskom polju, pritisnite F9 radi ažuriranja polja, i zatim pritisnite kombinaciju tastera [Alt+F9] da biste prikazali rezultate polja. Forma unakrsnih referenci će se izmeniti i biće kao kod oznaka referenci fusnota.

Kada ste ovako dodali unakrsne reference, morate obratiti pažnju i na sledeće; kada dodajete ili brišete fusnote, Word će automatski izvršiti renumeraciju svih fusnota, ali ne i unakrsnih referenci. Da biste promenili i redosled unakrsnih referenci, moraćete da izvršite „osvežavanje“ (update) automatskih polja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.