U trendu

Zakerberg se oglasio nakon skandala: Mi nismo zeznuli skoro ništa

Foto: Brian SolisCC BY 2.0

Osnivač i direktor Fejsbuka ipak nije propao u zemlju, oglasio se i kaže da će privatnost korisnika ubuduće čuvati još i bolje.

Još od petka 16. marta celi svet je u strahu nakon otkrića da je firma Kembridž Analitika nezakonito koristila masovno prikupljene podatke korisnika Fejsbuka kako bi kroz političke kampanje brutalno lobirala za Donalda Trampa, Bregzit i slično.

Direktor Fejsbuka Mark Zajerberg je tek u sredu uveče prekinuo ćutanje zbog koje je na trenutke delovala kao da ga je zemlja progutala i na Fejsbuku je objavio post u kojem predstavlja razvoj svoje društvene mreže od 2007. do danas, pri čemu je sa Fejsbuka otklonio skoro svaku odgovornost za ono što se dogodilo.

I want to share an update on the Cambridge Analytica situation — including the steps we've already taken and our next…

Gepostet von Mark Zuckerberg am Mittwoch, 21. März 2018

– Odgovorni smo da štitimo vaše podatke, a ako to nismo u stanju, onda ne zaslužujemo da vam služitimo. Radio sam na tome da shvatim što se tačno dogodilo i kako da se osiguramo da se to ne dogodi opet – napisao je Zakerberg, koji je u ime kompanije zbog krađe podataka od desetaka miliona, ako ne i stotina miliona ljudi, prekinuo svaku saradnju sa britanskom kompanijom Kenbridž Analitika, prenosi Express.hr.

Ono što kritičari, pa i mnogo parlamentaraca sa Kapitol Hila, zameraju Zakerbergu je činjenica da se ovo verovatno dogodilo je je Fejsbuku viši prioritet bila zarada od sigurnosti klijenata. Mnogi ukazuju i na to da Fejsbuk nije zaustavio ruske pokušaje da koriste ovu društvenu platformu kako bi uticali na izbore u SAD-u 2016. Zbog toga su sve glasniji oni koji traže da Zakerberg svedoči pred Kongresom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)