Zašto su dinosaurusi izumrli?

Basen Shiva nalazi se kod zapadnoindijske obale i služi kao bušotina nafte i prirodnog gasa. Međutim, ako su najnovija istraživanja tačna, ovaj basen bi mogao postati najveći krater na svetu zbog čijeg nastanka su pre 65 miliona godina izumrli dinosaurusi.
Sankar Chatterjee s Univerziteta Texas Tech i njegov tim naučnika sproveli su veliko istraživanje u bazenu Shiva, depresiji koja se poslednjih godina intenzivno minira zbog zaliha nafte i prirodnog gasa koji se tu nalaze. Rezultati ovog istraživanja biće objavljeni na ovogodišnjem skupu geologa u Portlandu, o čemu piše Science Daily.
"Ako smo u pravu, ovo je najveći krater na našoj planeti", rekao je Sankar Chatterjee i dodao da se smatra da je potrebno telo veličine prečnika od oko 40 kilometara da se napravi ovakav krater. On kaže i da takvo telo pokreće svoje vlastite tektonske poremećaje.
Poređenja radi, objekat koji je pogodio poluostrvo Jukatan u Meksiku, za šta se dosad smatralo da je ubilo dinosauruse, bio je širok od osam do 10 kilometara. Pretpostavlja se da je udar doveo do pojave vulkanske erupcije na Deccan Traps-u, a rezultat svega toga bilo je pola miliona kilometara površine prekrivene bazaltnom lavom debelom oko dva kilometra. Tim naučnika veruje da je to dovelo do odvajanja Sejšelskih ostrva od indijske tektonske ploče i pokrenulo njihovo kretanje prema Africi.
Istraživači se nadaju da će ubrzo otići u Indiju i istražiti kamenje i stene iz centra ovog kratera, kako bi dokazali da je basen nastao pri snažnom udaru nebeskog tela. Očekuju da će u tom kamenju pronaći velike količine iridijuma, koji se nalazi i u asteroidima, a time bi dokazali da je krater nastao pri udaru velikog nebeskog tela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.