U trendu

Želeli to ili ne, Gugl prati vaše kretanje

SAN FRANCISKO – Gugl prati kretanje svojih korisnika, čak i ako oni eksplicitno naglase da to ne žele, pokazalo je istraživanje američke agencije AP.
Kako navodi AP mnogi Guglovi servisi na androidima ili ajfonu beleže podatke o vašoj lokaciji, čak i kad korisnik na podešavanjima namesti da ne želi tu opciju, što su potvrdili i istraživači sa Prinstona.

U većini slučajeva, Gugl unapred traži dozvolu da koristi vašu lokaciju. Na primer, aplikacija Google Maps će vas podsetiti da dozvolite pristup vašoj lokaciji ako je koristite za navigaciju i ukoliko je duže vreme koristite na taj način, pokazaće istoriju vašeg kretanja u vremenskoj liniji.

Takvo memorisanje dnevnog kretanja nosi sa sobom rizike po pitanju privatnosti, a policija ga često koristi da bi odredila lokaciju osumnjičenih.

Gugl zato omogućava i da se „istorija lokacije“ isključi, uz napomenu da će na taj način kompaniji biti onemogućeno da pamti gde je korisnik bio.

Međutim, to nije tačno, navodi AP, jer čak i ako je ta opcija isključena, pojedine aplikacije Gugla skladište lokacije bez pitanja korisnika.

Na primer, Gugl skuplja informacije o korisnikovoj lokaciji kad otvori aplikaciju sa mapama. Takođe, automatsko ažuriranje podataka o vremenu na androidu precizno pokazuje gde se korisnik nalazi, a i pojedine pretrage koja nemaju nikakve veze sa lokacijom precizno pokazuju gde se korisnik nalazi, bukvalno u kvadratni metar, i beleže tu lokaciju na korisnikovom nalogu na Guglu.

Ovakva uzurpacija privatnosti pogađa oko dve milijarde korisnika uređaja koje pokreće guglov operativni softver „android“, kao i oko stotine miliona korisnika ajfona koji se oslanjanju na guglove mape i pretragu.

Čuvanje podataka o lokaciji ukoliko to korisnik ne želi pogresno je, kaže Dzonatan Mejer, kompjuterski naučnik sa Prinstona.

„Ako ćete korisnicima omogućiti da isključe opciju ‘istorija lokacija’, onda bi to trebalo da bude isključeno na svim aplikacijama na kojima se takvi podaci mogu prikupiti“, kaže Mejer za AP.

Gugl, međutim, navodi da koristi lokaciju kako bi unapredi svakodnevni život korisnika, ali i da pruža jasne opise svih alata, koje korisnici lako mogu da uključe ili isključe, te da izbrišu istoriju.

Da bi Gugl prestao da čuva lokacije, navode iz kompanije, korisnici mogu da isključe „Web and App Acitvity“ podešavanje, koje beleži različite informacije iz guglovih aplikacija i vebsajtova na Gugl nalog.

To bi onemogućilo da se bilo koja aktivnost čuva na gugl nalogu.

Ali, ukoliko ostavite tu aplikaciju uključenu, a isključite „istoriju lokacija“, to će samo spreciti Gugl da vaše kretanje beleži na vremenskoj liniji, ali ne i skladištenje na drugim mestima.

Lokacije mogu biti ručno izbrisane, ali jedna po jedna, osim ako ne želite da izbrišete sve aktivnosti.

Kritičari navode da Guglovo insistiranje na praćenju lokacija korisnika zapravo proističe iz želje da povećaju prihode od oglašavanja.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    Ljude uopste ne interesuje sto se svi podaci o njima negde pohranjuju. Samo ce reci da to nije u redu i nastavice po starom, jer imaju preca posla. Dok god se covek ne nadje u situaciji gde direktno oseti posledice svog rada ili ponasanja, narocito ako su posledice po zdravlje ili novac, nista od prica da nas Google i ostale korporacije i agencije spijuniraju godinama i da uvek mogu zloupotrebiti te podatke.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike