Želite privatnost na Fejsbuku? Ovih pet stvari odmah obrišite

Fejsbuk zna mnogo o vama, možda i više nego što mislite. Većina informacija koju objavite, od statusa preko fotografija pa sve do opštih podataka, može se zloupotrebiti. Ovo su pet stvari koje biste trebali da obrišete sa Facebooka želite li da sačuvate privatnost. Ako ih i ne obrišete, važno je znati za šta se sve može iskoristiti ono što ste objavili na najvećoj društvenoj mreži.

1. Interesi

Ono što upišete kao vaše interesovanje najverovatnije će iskoristiti oglašivači kako bi kreirali oglase namenjene upravo vama. Fejsbuk će vam prikazivati stvari koje pretpostavlja da ćete „lajkovati“ i na taj način steći sliku o vama.

2. Rođendan

Kada dođe i taj dan, masa vaših prijatelja javno na zidu vam upućuje čestitke, ali sve to ima i tamnu stranu. Informacija o vašem datumu rođenja može hakerima dati pristup vašem bankovnom računu i drugim osetljivim stvarima. Stručnjaci savetuju da informaciju o datumu rođenja na Fejsbuku jednostavno sakrijete.

3. Adresa

Svoju kućnu adresu verovatno nećete dati strancu, ali možda ćete to učiniti slučajno li upišete je na profil. Ako ljudima želite da saopštite gde se nalazite, učinite to preko privatnih poruka.

4. Radno mesto i školovanje

Informacije o prethodnom i sadašnjem radnom mestu kao i obrazovanju mogu da budu korisne za pronalaženje posla. Ipak, odavanje tih podataka ljudima olakšava pretragu informacija o vama preko Google-a i otkriva ono što možda i ne želite.

5. Stare objave kojih se stidite

Fejsbuk je star više od 10 godina i u tom periodu doživeo je brojne promene, a promenili ste se i vi. Verovatno imate stare objave kojima se više ne ponosite. Obrišite ih, savetuje Independent.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.