U trendu

Ženski mozak je manji, ali gušći

Grupa naučnika sa univerziteta „McMaster“ u Ontariju, Kanada, otkrila je da žene imaju 15% veću gustinu neurona u prednjem čeonom režnju, koji upravlja višim mentalnim procesima. Tu spadaju delatnosti poput procene, planiranja, i radne memorije. Da li to znači da je „nežniji pol“ ne samo lepši već i pametniji? Kanadski naučnici tvrde da rezultati istraživanja ne upućuju na takve zaključke, jer je, pored veće gustine ćelija, primećeno da one odumiru brže od neurona kod muškaraca.

Sudeći po dosadašnjim saznanjima, mentalne sposobnosti kod muškaraca i žena su podjednake: žene, u proseku, imaju manju moždanu masu ali veću gustinu ćelija u prednjem čeonom režnju, a muškarci veći mozak i dugovečnije neurone. Ipak, mozak i mentalni procesi koji se u njemu odvijaju ostaju nepoznanica i slabo ispitana oblast.

Brže odumiranje ćelija kod žena dovodi se u vezu sa neurodegenerativnim procesima, koji su češći nego kod pripadnika „jačeg pola“: u proseku, „lepši pol“ je podložniji bolestima poput Alchajmerove, upravo zbog bržeg odumiranja neurona u poznim godinama, ali i zbog dužeg životnog veka.

Srodne teme:

  • Dijeta zaglupljuje, alkohol čuva pamet
  • Neurobik – održavanje mozga u formi
  • Proizvodnja nervnih ćelija na pokretnoj traci
  • Uz mobilni telefon mozak brže radi
  • Da li će ljudski mozak stvoriti više nego ljudsku inteligenciju?

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.