Zimske olimpijske igre: krupan zalogaj za operatere

Priprema telekomunikacione infrastrukture Zimskih olimpijskih igara u Solt Lejk Sitiju započela je pre tri godine, kada je postavljen ambiciozan cilj: da mobilni telefoni rade bez problema na svim lokacijama gde se održavaju takmičenja, i na visinama do 4.000 metara.

Ekstremni vremenski uslovi, naročito niske temerature i pojačano zračenje Sunca, kao i „mrtve tačke“ nepokrivene signalima operatera, nametnuli su potrebu da se za ostvarenje teškog zadatka angažuju dva operatera – AT&T Wireless i Qwest Communications. To je ujedno i prvi put da dve telefonske kompanije učestvuju u sponzorstvu nekog velikog i značajnog događaja.

Da bi deo države Juta u kome se odvija Olimpijada postao „raj“ za korisnike mobilnih telefona, instalirano je 177 baznih stanica i obezbeđeno još 35 privremenih i pokretljivih prikolica-antena, koje će služiti kao ispomoć i premeštati se po potrebi. Bez obzira na trogodišnje napore i svu obezbeđenu tehniku, operateri ne gaje iluzije i ne obećavaju čudo – smatraće da je posao izuzetno dobro obavljen ako se 98% poziva ostvari bez problema.

Za uspešno funkcionisanje Olimpijade u svim ostalim segmentima se pobrinula njujorška kompanija SchlumbergerSema, zamenivši IBM, koji je proteklih 40 godina bio angažovan na poslovima ovakve vrste. Naime, svetski poznata kompanija se nije baš najbolje pokazala na Olipijadi u Atlanti, pa je „novajlija“ preuzeo na sebe obavezu da za tri godine izgradi mrežu koja obuhvata 50.000 kilometara optičkih kablova, 225 servera, 1.850 faks-mašina, 1.210 štampača i 4.500 radnih stanica i laptopova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.