U trendu

Zink ili štampanje fotografija bez mastila

Revolucionarnu tehnologiju štampanja fotografija, bez klasičnog korišćenja mastila u boji koje se nanosi preko papira, otkrili su stručnjaci kompanije Zink Imaging. Do kraja ove godine ona će se naći na tržištu, najverovatnije ugrađena u mobilne telefone i digitalne fotoaparate.
Kompanija Zink Imaging je ogranak dobro poznate kompanije iz sveta fotografije i fotoaparata – Polaroid. Naziv ovog njenog ogranka upravo je i potekao od imena i osnovnih karakteristika nove tehnologije štampanja fotografija bez mastila (Zero ink, skraćeno Zink). Napravljen je i prototip prvog uređaja – štampača koji radi u ovoj tehnologiji. On je malih dimenzija, taman onoliko koliko je potrebno da u njega stane papir veličine fotografije 5 x 7,5 centimetara. A takva jedna fotografija ovim štampačem može se napraviti za samo 30 sekundi.
Tehnologija štampanja zasniva se na korišćenju specijalnog papira čija je osnova napravljena od plastike. Preko nje je nanet sloj obojenih kristala, a zatim zaštitni sloj polimera. Kristali su osetljivi na toplotu, tako da kao rezultat delovanja toplote na njih nastaju boje. Na taj način se dobija fotografija, koja izlazi iz aparata potpuno suva i s vrlo postojanim bojama. Ona je izuzetno čvrsta, otporna na vlagu, toplotu i svetlost. Pored navedenih dimenzija, mogu se praviti i fotografije većeg formata. U svakom slučaju, one su vrlo kvalitetne – štampane su u visokoj rezoluciji i s milionima boja.
Male dimenzije Zink Imaging štampača i potpuno odsustvo tonera i kertridža vrlo su pogodni za njihovu ugradnju u minijaturne uređaje, kakvi su danas digitalni fotoaparati i mobilni telefoni. Kada se to bude ostvarilo, biće pravo zadovoljstvo snimati fotografije ovim uređajima i dobiti ih odmah u štampanom obliku. Štampač će se, svakako, prodavati i kao poseban uređaj. U toj varijanti koštaće (kako je najavljeno) oko 200 dolara. Uz njega će sigurno biti neohodan i odgovarajući specijalni papir, a 100 takvih papira (za 100 fotografija) koštaće oko 20 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar