Život i smrt

Dve priče koje se se nedavno desile, pokazuju da nekome bavljenje Internetom može da donese smrt, a drugome produži život. Počećemo od loših vesti.

Priča br. 1: Smrt
U Los Anđelesu je 18. oktobra ubijen James Edwin Richards, 55, lokalni aktivista sa dugim „radnim“ stažom. Kontraverzni pripadnik zajednice okupljene oko Venice plaže u ovom kalifornijskom gradu, je bio poznat po svom bavljenju pitanjima kriminala i online-biltenu koji je razotkrivao i pratio dešavanja u „podzemlju“. Vesti koje je zainteresovanima slao u newsletters obliku su „pokrivale“ sve što je u njegovom bližem okruženju bilo protivzakonito, u rasponu od sitnih krađa do prodaje droge i ubistava na ulici. Bio je poznat po izuzetnoj informisanosti i upućenosti u dešavanja iz „podzemlja“, a vrlo često bi se na mestu zločina našao i pre policije. Motivi i egzekutori nisu poznati, ali je policija objavila da je u pitanju tipično „smaknuće“ u stilu „profesionalca“. Očigledno je da je online-bilten i rasvetljavanje mnogih zločina skupo koštalo James-a koji je hrabro radio za dobrobit zajednice.

Priča br. 2: Život
Dan posle tragičnih događaja u Los Anđelesu, lekari u kanadskom Kalgariju su uspeli da spasu muškarca u udaljenoj Škotskoj. Kako!? Škotlanđaninu koji se „overdozirao“ tabletama i alkoholom, život je spasila činjenica da je u takvom stanju sedeo za kompjuterom i provodio vreme u sobi za ćaskanje (chat-room). Surfer iz Kalgarija je uočio da njegov sagovornik otežano piše na tastaturi i jedva govori preko kompjuterskog mikrofona. Uspeo je da od njega „izvuče“ kućni broj i pozvao 911 (hitnu službu) i lokalnom dispečeru preneo poruku o Škotlanđaninu koji je u depresivnom stanju posegao za valijumom i alkoholom. Dispečer je zatim nazvao škotsku policiju, koja je muškarca locirala i na vreme ga prebacila u bolnicu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.