U trendu

Zvučne kreature

Dobri stereo zvučnici uz kompjuter velika su prednost i pružaju izuzetan efekat pri slušanju muzike, igranju kompjuterskih igara, gledanju filmova i drugih sadržaja koji podrazumevaju reprodukciju zvuka. Zbog toga će pravi ljubitelji dobrog zvuka obratiti posebnu pažnju pri kupovini zvučnika. Brend proizvođača pri tom ima značaja jer se na tržištu pojavljuju brojni „divljaci“ koji po specifikacijama nude mnogo, a ispunjavaju vrlo malo od ponuđenog. Tako nešto nikako se ne bi moglo reći za kompaniju JBL. Ona se već 50 godina nalazi na samom vrhu tržišta zvučnika i zvučnih sistema.

U ponudi ove kompanije nalazi se zvučni sistem vrlo neobičnog dizajna – Creative II. Ova neobična kreacija koristi se kao kompjuterski stereo zvučni sistem za sve platforme računara, ali može se koristiti i za mnoge druge stereo i portabl uređaje sa odgovarajućim 3,5-milimetarskim stereo mini „džek“ priključkom – MP3 i drugi muzički plejeri, video-plejeri, igračke konzole i drugo. Creature II 2.1 komplet sastoji se od glavnog zvučnika (poznatiji je pod nazivom subwoofer) i dva pomoćna zvučnika (takozvani sateliti). Sateliti su istog dizajna kao i glavni zvučnik, vrlo lagani, sa ugrađenim minijaturnim zvučnicima za visoke tonove. Snaga subwoofer-a je 24 vata, dok su snage satelita po osam vati. Prema tome, ovaj sistem ima ukupnu snagu od 40 vati.

Creative II ima vrlo male dimenzije, tako da se lako može smestiti na kompjuterskom stolu (čak i ako je on dosta preopterećen drugom opremom). Dimenzije subwoofer-a su 23 x 23 x 23 centimetra, dok su dimenzije satelita 7,5 x 7,5 x 7,5 centimetra. Zvučnici su napravljeni od kvalitetne plastike. U levom i desnom uglu subwoofer-a nalaze se srebrni potenciometri za podešavanje visokih i niskih tonova. Priključci za povezivanje su sa zadnje strane uređaja, kao i dugme za uključenje. Uz uređaj ide i ispravljač (ne baš malih dimenzija), smešten van kućišta subwoofer-a. Podešavanje se vrši dodirom (touch opcija). Pri tom se sve podešene opcije memorišu, tako da pri narednom uključenju ne treba ponovo podešavati (osim u slučaju novih zahteva).

Specifikacije uređaja pokazuju da se on koristi za frekventni opseg od 50 herca do 20 kiloherca, ima ulaznu impedansu od pet kilooma i odnos signal – šum od 80 decibela. Zahvaljujući svim karakteristikama, omogućava vrlo kvalitetnu reprodukciju zvuka. Jedini nedostatak koji se može navesti je poznati efekat rezonance pri pojačanju niskih tonova. To se dešava samo u slučaju rada pri visokim snagama, što bi se reklo – samo ako se zvučnik „odvrne do daske“. Cena ovog zvučnog sistema je oko 120 evra. To je više od cene mnogih modela drugih proizvođača, ali se kvalitet i brend ne mogu zanemariti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.