Boriti se protiv internet maltretiranja (1)

Nije nimalo prijatno kada vas maltretiraju, bilo fizički, bilo na neki drugi način, recimo, putem Interneta (vređanje na forumima i u čet-sobama, zlobni i preteći mejlovi, postavljanje vaše slike na nekom porno-sajtu…). Protiv nasilja je moguće boriti se, samo treba znati neke efikasne metode borbe.
Uopšteno, glavna stvar je da ne pokušavate da uzvratite istom merom (tako i sami postajete nasilnik), niti da na uvrede i provokacije odgovarate (time samo omogućavate nasilniku da uživa u tome što ste očigledno povređeni, ljuti, uplašeni; ukratko, u tome što je njegov napad uspešan). A što se specifičnih oblika internet-nasilja tiče, evo nekih načina borbe.
Ukoliko vas maltretiraju putem mejlova, bitno je da na jednom mestu (u jednom folderu) sačuvate sve te poruke. Može da deluje primamljivo ideja da jednostavno blokirate mejlove s određene adrese, ali nasilnik će onda samo da promeni mejl adresu s koje vam šalje neprijatne poruke, pa će kasnije biti teško dokazati da je te poruke slala ista osoba. Ako vam je muka da uopšte vidite te ogavne poruke, možete podesiti program za elektronsku poštu tako da poruke s određene adrese automatski šalje u folder koji ćete odrediti samo za to. Smesta obavestite svoje roditelje šta se dešava, a ako sumnjate da to radi neko iz vaše škole, obavestite i nastavnika informatike i direktora. Obraćanjem provajderu koji hostuje adresu s koje vam stižu maltretirajuće poruke možete s vremenom saznati identitet onoga ko te poruke šalje, naročito ako zahtev za otkrivanje identiteta te osobe pošalju vaši roditelji uz objašnjenje da je maltretirana osoba njihovo maloletno dete. Niko ne želi da bude optužen da prikriva osobu koja maltretira decu. Provajder će onda sprečiti dalje slanje poruka s te adrese.
Sutra pročitajte šta s ostalim načinima internet maltretiranja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.