Ključna pitanja: može li se zatrudneti od…

Foto: Windsing/Pixabay.com

Imate dečka ili devojku, volite se i želite da vodite ljubav. Međutim, ne želite da se posle toga kajete – ne želite da dođe do neželjene trudnoće, a s detetom stvarno ne znate šta biste u ovim godinama. Smatrate da ste manje-više dobro obavešteni o metodama zaštite od polno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće, ali postoje neka pitanja koja vas kopkaju, nešto što ste načuli, a niste sigurni da li je tačno. Evo nekih takvih pitanja o mogućnosti da devojka zatrudni i odgovora na njih.

1. Može li devojka da zatrudni ako još uvek nije dobila menstruaciju? Nije nemoguće. Možda je devojci baš u to vreme počelo da sazreva prvo jajašce – i to jajašce može biti oplođeno. Ukoliko je devojka zakonski dovoljno stara da sme da ima seksualne odnose (dakle, ako ima 14 ili više godina), situacija s prvim jajašcetom koje upravo sazreva uopšte nije neverovatna.

2. Može li devojka da zatrudni ako su oboje obučeni, a on je svršio? Ne može, jer sperma ne prolazi kroz tekstil. Međutim, devojka može da zatrudni čak i bez penetrativnog seksa ako su oba partnera naga, jer su spermatozoidi veoma pokretljivi. Najopasnije u tom smislu je dodirivanje intimnih delova devojke prstima umrljanim spermom.

3. Da li devojka može da zatrudni u toku menstruacije? Može. To se čak naročito lako dešava tinejdžerkama, jer su im menstrualni ciklusi neredovni, tako da nova jajna ćelija može vrlo brzo sazreti – a spermatozoidi u devojčinom telu mogu da prežive i nekoliko dana.

4. Ako dečko pre orgazma izvuče penis, može li devojka da zatrudni? Može. Izvesna količina sperme luči se i u toku samog odnosa, a za oplođenje jajašca dovoljan je jedan jedini spermatozoid.

5. Ukoliko devojka proguta spermu prilikom oralnog seksa, može li od toga da zatrudni? Ne može. Sperma tada dospeva u želudac i nikako ne može da oplodi jajašce. Od oralnog seksa ne može se zatrudneti, ali je prenošenje polnih bolesti i tako moguće.

6. Ako su dečko i devojka u kadi punoj vode, uživaju u petingu i on svrši, može li devojka da zatrudni? Ovakve priče pre spadaju u urbane legende nego u stvarnost. U principu, spermatozoidi umiru u kontaktu s vodom, tako da su šanse da devojka na ovaj način zatrudni zaista minimalne.

7. Da li kondom zaista stopostotno štiti od trudnoće? Ne. Uz pravilnu upotrebu, kondom štiti od trudnoće i polno prenosivih bolesti u devedeset-i-nešto odsto slučajeva. Kondom možete slučajno oštetiti noktima, može da pukne, možete da ne primetite da mu je istekao rok trajanja… Ako se od trudnoće štitite samo kondomom, treba da pazite na sve navedeno. Smatra se da je najpouzdanija zaštita ako se kombinuju kontraceptivne pilule i kodndom.

27 komentara

 • Anonimus zenski

  Koliko vi imate godina

 • Lidija

  Radila sam mastrubaciju? Zasto nisam dobila menstruaciju?

 • milica

  Spavala sam sa svojim deckom kada mi je bio prvi plodni dan, a sutra uvece sam ga prevarila sa drugim deckom i sa obojicom sam spavala bez kondoma, prosli su moji plodni dani i kasni mi menstruacija. Ako sam trudna ne znam kako cu znati ko je od njih dvojice, jer se sa jednim desilo jedanput, a sa mojim deckom imam redovan seks. pitanje je, jel mogu da zatrudnim sa jednim, pa sa drugim dan za dan?

  • Anonimus zenski

   Ako ti kasni ministracija nemora da znaci da si trudna ,idi kod genekologa pa proveri,ako si trudna onda uradi dnk test kad se beba rodi pa ces onda znati koje otac tog malog/male

 • Đavolica

  Imala sam odnos s dečkom nakon drugog dana menstruacije i svršio je u mene i sad me je strah da li postoji mogućost da zatrudnim.

 • Girls

  Spavala sam sa dečkom prvi put i koristili smo zaštitu, odjednom je kondom pukao, on ga je odmah izvadio. Nije svršio, tek posle 30 minuta, možda. Da li postoji pogućnost da zatrudnim i kako da se to ne desi, a da ne odem kod lekara. Molim vas, hitno je.

 • Kristina

  Spavala sam s dečkom, i on, naravno, nije svršio u mene, ali sam nakon pola sata opet spavala s njim, bez kondoma. Da li mogu da zatrudnim tako?

 • Sanja Stojanović

  Da li je moguća trudnoća u mom slučaju? Naime, poslednja menstruacija bila je 7. 5, kritičan nezaštićeni odnos noć 13. na 14. 5, dečko je dva puta ejakulirao u mene. Prema mojoj laičkoj proceni sekreta, ovulacija bi trebalo da bude danas, 19. 5, što je, dakle, 5 dana razmaka. Da li ipak postoji šansa za trudnoću?

 • Jovana Marković

  Da li može da se zatrudni ako devojka u toku seksa presuši, a decko pre toga nije svršio nego tek posle 10-15 min samozadovoljavanja?

 • Ana Jovanović

  Dečko i ja smo imali odnos. Svršio je vani, ali smo nastavili. Ima li mogućnosti da zatrudnim, jer smo imali odnos pre mog datuma menstruacije i nakon datuma?

 • Saška Popović

  Trenutno imam infekciju, tj. na desnom i levom jajniku imam ciste, i to baš velike. Međutim, dok nisam to saznala, ja i dečko smo pokušavali da napravimo bebu. Zanima me da li je moguće da se zatrudni ako imam infekciju?

 • Sanja Matić

  Imam 17 godina, spavala sam sa dečkom, sve vreme smo koristili zaštitu, kondomu nije ni rok prošao, niti je bio probušen, a meni kasni 5 dana. Da li je moguće da sam trudna?

  • Anonimus zenski

   Mozda je spao kondom.ja imam 21 godinu,nemora da znaci da si trudna ,a ako vam je spao kondom u toku odnosa e vec onda moras da se zabrines ,jos si ti dete

 • Vladana Stojiljković

  Da li devojka može ostati trudna ako je dečko izbacio preejakulat a pri tom su oboje obučeni (dečko donji veš, devojka 2 sloja odeće)? Hvala unapred.

 • Nena Mitić

  Može li da se zatrudni analnim seksom ukoliko muškarac tu svrši?

 • Kaća Marković

  Da li je moguće da se zatrudni kada je glava penisa ušla samo jednom?

 • Sunčica Dimitrijević

  Da li mogu biti trudna ako nikada nisam imala seks, a kasni mi 9 dana. Inače, nemam himen jer nisam rođena sa njim. I da, skoro uvek mi kasni, ali sada najviše.

 • Sanja Đorđević

  Danas sam uočila malo sukrvice, kao i pre nekoliko dana, pa sam htela da pitam zbog čega se to dešava pošto tek menstruaciju treba da dobijem krajem meseca, pa ne razumem šta se dešava?

 • Nevena Jolović

  Imam 20 godina. Imala sam odnos za vreme menstruacije, ali zaštićen. Sada me zanima da li mogu da zatrudnim jer mislim da je pukao prezervativ zato što sam prilikom skidanja primetila da je prazan. Hvala.

 • Stefan Mateić

  Od koliko godina može da zatrudni devojka i od koliko godina dečak može da dobije spermatozoide?

  • Anonimus zenski

   Devojka moze da zatrudni sa 13 god a cak i sa 12 ,jer su devojke zrelije od muskaraca .Devojke u pubetet ulaze u 9 ili 10 godini,a decaci u 12 god.ja imam 21 god ,Nikad nemojte da zurite da stupite u seksualni odnos ako ste tinedzeri bolje pitajte roditelje

 • Stefan Janković

  Da li devojka može da zatrudni ako samo jednom ubacimo penis?

 • Dragan Miljatović

  Da li devojka može da zatrudni posle 72 sata ako je u neplodnim danima? Hvala.

 • Mila Smiljković

  Imam 17 godina, spavala sam sa dečkom, sve vreme smo koristili zaštitu, kondomu nije ni rok prošao, niti je bio probušen, a meni kasni 5 dana. Da li je moguće da sam trudna?

 • Rastko Kolić

  Da li sperma prolazi kroz tkaninu i neke druge materijale, to jest da li devojka može da zatrudni kada muškarac svrši, a pritom su oboje u gaćama (donjem vešu)?

 • Sanja Vučković

  Sa koliko godina može da se zatrudni? Da li može sa 13 godina?

Ostavite komentar