U trendu

Ključna pitanja: može li se zatrudneti od…

Imate dečka ili devojku, volite se i želite intimni odnos. Ipak, ne želite da se posle toga kajete – da dođe do neželjene trudnoće? Šta biste s detetom u ovim godinama?

Mislite da ste manje-više dobro obavešteni o metodama zaštite od polno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće, ali postoje neka pitanja koja vas kopkaju, nešto što ste načuli, a niste sigurni da li je tačno.

Evo nekih takvih pitanja o mogućnosti da devojka zatrudni i odgovora na njih.

1. Može li devojka da zatrudni ako još uvek nije dobila menstruaciju? Nije nemoguće. Možda je devojci baš u to vreme počelo da sazreva prvo jajašce – i to jajašce može biti oplođeno. Ukoliko je devojka zakonski dovoljno stara da sme da ima seksualne odnose (dakle, ako ima 14 ili više godina), situacija s prvim jajašcetom koje upravo sazreva uopšte nije neverovatna.

2. Može li devojka da zatrudni ako su oboje obučeni, a on je svršio? Ne može, jer sperma ne prolazi kroz tekstil. Međutim, devojka može da zatrudni čak i bez penetrativnog seksa ako su oba partnera naga, jer su spermatozoidi veoma pokretljivi. Najopasnije u tom smislu je dodirivanje intimnih delova devojke prstima umrljanim spermom.

3. Da li devojka može da zatrudni u toku menstruacije? Može. To se čak naročito lako dešava tinejdžerkama, jer su im menstrualni ciklusi neredovni, tako da nova jajna ćelija može vrlo brzo sazreti – a spermatozoidi u devojčinom telu mogu da prežive i nekoliko dana.

4. Ako dečko pre orgazma izvuče penis, može li devojka da zatrudni? Može. Izvesna količina sperme luči se i u toku samog odnosa, a za oplođenje jajašca dovoljan je jedan jedini spermatozoid.

5. Ukoliko devojka proguta spermu prilikom oralnog seksa, može li od toga da zatrudni? Ne može. Sperma tada dospeva u želudac i nikako ne može da oplodi jajašce. Od oralnog seksa ne može se zatrudneti, ali je prenošenje polnih bolesti i tako moguće.

6. Ako su dečko i devojka u kadi punoj vode, uživaju u petingu i on svrši, može li devojka da zatrudni? Ovakve priče pre spadaju u urbane legende nego u stvarnost. U principu, spermatozoidi umiru u kontaktu s vodom, tako da su šanse da devojka na ovaj način zatrudni zaista minimalne.

7. Da li kondom zaista stopostotno štiti od trudnoće? Ne. Uz pravilnu upotrebu, kondom štiti od trudnoće i polno prenosivih bolesti u devedeset-i-nešto odsto slučajeva. Kondom možete slučajno oštetiti noktima, može da pukne, možete da ne primetite da mu je istekao rok trajanja… Ako se od trudnoće štitite samo kondomom, treba da pazite na sve navedeno. Smatra se da je najpouzdanija zaštita ako se kombinuju kontraceptivne pilule i kodndom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (97)