U trendu

Kako odlučiti?

Nekada, naročito ako se radi o bitnim stvarima u životu, može biti veoma teško doneti odluku. Šta ako kasnije ispadne da ste pogrešili? Naravno, ima onih koji su navikli da sami odlučuju o sopstvenom životu i kojima donošenje odluka, bile one važne ili trivijalne, ne pada teško. Opet, ima i onih koji ne mogu da odluče ni šta će da popiju u kafiću (sasvim sigurno vas je bar jednom iznervirao neko takav). Ukoliko ste od onih kojima donošenje odluke bar ponekad predstavlja problem, evo male pomoći.
Ako se bojite da ćete doneti pogrešnu odluku, da će vaš izbor biti pogrešan, nemojte! Nema razloga za ovakav strah, jer objektivno pravilan ili pogrešan izbor ionako ne postoji. Postoji samo rešenje koje je u trenutku donošenja odluke najbolje moguće. Jednom kada to prihvatite, bićete opušteniji prilikom donošenja odluke i biće vam lakše da odlučite.
Informišite se! Recimo, treba da donesete odluku o tome koju ćete srednju školu ili fakultet upisati. Ovo nije odluka koju je moguće doneti ako ne znate šta vas očekuje – dakle, treba da sakupite informacije o tome šta ćete tačno učiti na fakultetu ili u srednjoj školi koji vas zanimaju, kakva znanja i kakvu diplomu će vam ta škola doneti, koje su vam mogućnosti s tom diplomom i s tim znanjima, šta je sve neophodno kako biste upisali tu školu… Tu je i finansijski momenat – možete li da finansirate školovanje? Tek kad budete imali sve dostupne informacije, bićete u stanju da smislite koje vam je rešenje najbolje.
Ukoliko ste pod stresom ili u panici, to neće dobro uticati na vašu sposobnost za nalaženje najboljeg mogućeg rešenja. Zato, potrudite se da se smirite i da se opustite (slušanje omiljene muzike ili topla kupka mogu da pomognu, kao i kafa s prijateljima, šoping s drugaricom, utakmica s ortakom – šta god da je ono što vas opušta), jer ćete tek tada biti sposobni da čujete sopstvene misli i želje.
Srećno!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike