Najbolje u svojoj koži (II deo)

Setite se onoga što već imate. Šta je to zbog čega se možete osetiti dobro baš ovog momenta? Iako trenutno nemate razvijen društveni život, možda imate jednog bliskog prijatelja pored koga se osećate dobro ili porodicu koja vas zbilja voli. Sagledajte sve to i neka vam to uvek bude na pameti.

Šta vas čini srećnim? Ponekad smo toliko obuzeti svim onim što „moramo da uradimo“ da zaboravljamo ono što bismo želeli da uradimo. Ovog momenta uzmite olovku i papir i zapišite sve ono što biste želeli da uradite kako biste se osećali dobro. Nađite vremena i za „sjajno mi je u mojoj koži“ aktivnosti.

Zapamtite, treningom se postiže perfekcija. Uspeh postižu oni koji ne odustaju. Praktikujte i trenirajte sve ono što vas čini srećnim.

Zadržite taj osećaj. Nakon što ste naučili kako da se osećate sjajno, važno je da naučite i kako da ne izgubite taj osećaj.

1. Sagledajte svoje okruženje. Postoji li nešto što vas čini nezadovoljnim? Ima li bolnih podsećanja na neprijatne trenutke vaše prošlosti ili sadašnjosti? Prepoznajete li situacije koje uzrokuju patnju ili nelagodu, na primer: fotografije koje vas podsećaju na tužna vremena koja bi trebalo da ostavite za sobom, pisma i druge materijalizovane uspomene koje vas rastužuju. Sklonite ih ili ih bacite. Okružite se stvarima koje vam bude pozitivne emocije.

2. Prekinite kontakte sa ljudima koji vas rastužuju. Da li vam najbliži prijatelji pružaju pravu podršku i ohrabrenje? Da li se pored njih osećate dobro, da li vas podstiču na to da budete najbolja moguća osoba? Ako nisu takvi, održavajte odnose sa njima na minimumu i okružite se onima koji vas podržavaju. Biće vam drago kad to učinite.

3. Ne izlazite na mesta koje vas ne čine srećnim. Primetićete da u toku dana posećujete nekoliko različitih mesta: određena prodavnica, kafić, restoran, komšiluk, park… mesta koja su vam nekad bila zabavna, ali više ne nalazite dovoljno interesovanja za njih. Tamo ste po navici. Dobro obratite pažnju na mesta koja najčešće posećujete i utvrdite da li se na njima osećate dobro ili su ona bila zabavna u prošlosti. Ako vas ne inspirišu, skratite vreme koje provodite na tim mestima i pronađite nove lokacije.

Na kraju, sigurno je da postoje tri stvari (dovoljne su samo tri stvari) koje su vam uvek nadohvat ruke, uz koje se osećate sjajno, recimo: 1. kolekcija svih albuma R.E.M, 2. vožnja bicikla, 3. fotoaparat. Otkrijte svoju „dostupnu sreću“, onu koju vam niko nikada ne može oduzeti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.