Previše našminkane

U šminkanju kao takvom nema ničeg lošeg, većina devojaka to radi u manjoj ili većoj meri. Problem nastaje kad devojka pretera s količinom šminke koju redovno nanosi na svoje lice – veruje da je tako privlačnija, a zapravo šteti sebi.
Ni momcima često nije jasno zbog čega neke devojke koriste previše šminke, iako zapravo mnogo lepše izgledaju onda kad imaju tek malo šminke na licu. Više je mogućih razloga za to – a, koji god da je razlog, ne bi trebalo preterivati sa šminkom, jer tako onemogućavate koži da diše, i koža lica vam znatno brže stari, i postaje mnogo sklonija infekcijama nego što bi inače bila.
Premda je devojka lepša s malo nego s mnogo šminke, šminkanju može da bude teško odoleti. Ukoliko je ona nesigurna u svoj izgled, šminkanje može da joj ulije samopouzdanje – a nekim devojkama je potreban dodatak mnogo samopouzdanja, i nalaze ga u velikoj količini šminke. Vaša devojka redovno ima "tri tone" šminke na licu? To je zato što želi da pred vama izgleda najbolje moguće, i plaši se da bez šminke ne bi izgledala dovoljno dobro. Možete pokušati da joj nežno stavite do znanja s kakvom vam se šminkom najviše dopada (i sa koliko šminke).
Šminka može da bude veoma korisna kad se radi o prikrivanju nedostataka. Pored toga, veoma nesigurnim devojkama velika količina šminke može da posluži kao neka vrsta štita iza kojeg kriju svoju nesigurnost. A tu su i prijateljice: ako se sve vaše prijateljice redovno šminkaju, može da bude prilično tešo odoleti tome da se i vi ne šminkate kao i one, čak i ako smatrate da preteruju s količinom. Šminkanje može da bude i deo druženja, to da šminkate drugarice i da one šminkaju vas može da bude nešto što zajedno radite i u čemu uživate, što vas zbližava.
Koji god da je razlog u pitanju, mala količina šminke može vam pomoći da istaknete ono najlepše na sebi, ali velika količina te iste šminke vam neće poboljšati izgled, već će učiniti da izgledate veštački i toliko nesigurno da prosto morate da se krijete iza "ratničkih boja" na licu. Da i ne spominjemo da ćete, ako kao tinejdžerke nanosite previše šminke, već sa dvadeset godina imati kožu kao da ste barem deset godina starije, kao i da ćete češće imati bubuljice i različite druge probleme s kožom. Zato, pokušajte da ono lepo na sebi istaknete pomoću malo šminke, i da izvor samopouzdanja potražite u nečemu drugom – izgledaćete bolje i vaša koža će vam biti zahvalna.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike