U trendu

5 namirnica koje se NE peru pre kuvanja: Evo šta se događa kada dođu u kontakt sa vodom

Ako imate običaj da sve što pripremate i kuvate prethodno perete, misleći da ćete da se oslobodite bakterija – razmislite još jednom.

Ove namirnice pre korišćenja ne bi trebalo da dolaze u kontakt sa vodom.

Piletina

Obično pre kuvanja perete pileće meso? To je, prema pisanju portala “Readers Digest”, loša navika. Ne samo da ne spirate bakterije, već možete da izazovete dodatnu kontaminaciju mesa.

Pranje živog pilećeg mesa u sudoperi može da utiče na to da samo raširite potencijalne bakterije po čistim kuhinjskim elementima – kaže Erik Sejden, direktor servisa za hranu u jednoj bolnici u Njujorku. Jedini ispravan način je da dobro skuvate i termički obradite meso.

Crveno meso

Dodatna vlaga na bilo kom komadu crvenog mesa može da promeni ukus. Slično kao i sa pilećim mesom, izbegavajte pranje pre kuvanja, najbolje da komad pre pripreme stavite na komad ubrusa da “pokupi” višak vlage – kaže Sejden.

Oprana i spakovana salata

Ako birate upakovano povrće i na njemu piše da je spremno za korišćenje, onda tako i postupajte u kuhinji. Uštedećete vreme, vodu, a nećete dodatnim pranjem ništa postići. Eksperti za pripremu hrane kažu da ćete mešanjem sa ostalim namirnicama koje perete samo dodatno ugrozi higijenu već čistog proizvoda.

Pečurke

Kao i meso i pečurke menjaju strukturu i ukus ako ih perete. Portal “Bon Appetit” navodi da su one same po sebi pune vode i nema potrebe da se dodatno peru. Kada ih kupite u marketu njihova površina je već čista. – Pečurke ekstremno upijaju tečnost i kada ih potopite u vodu postaju gumenaste i promene ukus – kaže Sejden.

Jaja

Neki ljudi peru jaja pre barenja. O njihovoj higijeni proizvođači vode računa i nema potrebe da ih perete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.