U trendu

Ako kuvate ovako, obratite pažnju! Povećava se rizik od razvoja bolesti srca, a posebno su ugrožena deca

Najnovija istraživanja pokazuju da plinska kuvala proizvode opasne toksine koji su sastavni deo gasova koje ispuštaju vozila, prenosi Independent.

Ako je verovati ovim tvrdnjama, takve materije mogu iziritirati pluća i dospeti u krvotok te tako povećati rizik od razvoja srčanih oboljenja, raka, pa čak i Alchajmerove bolesti.

Stariji ljudi i deca su najosetljiviji

Na ovakvu vrstu zagađenja vazduha najosetljiviji su deca i stariji ljudi.

Jedna studija je pokazala da plinske peći uzrokuju nagli porast zagađujućih materija u vazduhu unutar zatvorenog prostora i da one mogu biti mnogo veće od nivoa zagađujućih čestica koje lebde naokolo prometnom gradskom ulicom. Za potrebe istraživanja deca su išla u školu s rančevima opremljenim monitorima koji su evidentirali zagađenje vazduha, prenosi časopis New Scientist.

,,Mnoga deca su zapravo bila izložena većem zagađenju kod kuće u večernjim satima, dok je jedan od roditelja pripremao obrok na plinskom kuvalu, nego zagađenju vazduha na putu do škole“, rekao je profesor Frenk Keli s londonskog Imperijal koledža.

Astma i plinska kuvala

Na osnovu drugog istraživanja dokazano je da je svaki osmi slučaj astme koja se razvije u detinjstvu u SAD zapravo posledica izlaganja plinskim kuvalima u zatvorenim prostorima. I profesor Keli, koji nije učestvovao u toj studiji slaže se da su plinski šporeti „glavni izvor zagađenja vazduha u zatvorenim prostorima“.

On takođe smatra da boravak u prostoriji s plinskim kuvalom može biti uzročnik astme ili ostalih zdravstvenih stanja kod osetljive dece.

,,Ukoliko dete s astmom živi u domaćinstvu s plinskim kuvalom, verovatno će pokazivati više simptoma bolesti nego u slučaju da u kući postoji električna alternativa“, kaže Keli i dodaje da je taj problem izraženiji u manjim domovima bez odgovarajuće ventilacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar