U trendu

Ako uradite ovo sa svojim usisivačem, radiće kao nov i trajati mnogo duže

Dobar usisivač najvažniji je za održavanje higijene doma, ali postoje greške kojima možete smanjiti njegovu efikasnost pa čak i dovesti do toga da se brže pokvari. Zato usvojite ovih nekoliko pravila da biste mu produžili trajanje.

1. Pazite da je cev prohodna

Sitni predmeti preko kojih prođemo i usisivač ih usisa neretko mogu zaostati u cevi. Čak i ako vazduh i dalje prolazi kroz cev, strano telo u njoj oslabiće usisavanje, a može rezultirati i začepljenjem. Zato svaki puta kad završite s usisavanjem, ili pre nego počnete, proverite jesu li cevi prohodne. Ako predmete koji su se zavukli u cev ne možete da dohvatite rukom, poslužite se drškom metle. I mali test za kraj: bacite novčić na pod i usisajte ga – ako dobro prolazi kroz cev, znači da je čišćenje uspelo. Ako zapinje, ponovite.

2. Pomerite cev s puta

Lako je ulenjiti se i doći do toga da vam se u pauzi od čišćenja ne namota cev usisivača i odložite je tako da nikome ne smeta. Ne preskačite to, naročito ako oko vas ima starijih osoba, male dece ili kućnih ljubimaca. Stariji i deca će lako pasti preko cevi nasred sobe, dok kućnim ljubimcima ona može biti zanimljiva za žvakanje, nakon čega ćete morati da nabavljate novu. Posebno vodite računa da isključite usisivač svaki puta kad završite s njim, kako se članovi porodice ne bi spotakli na kabl.

3. Očistite četku

Većina usisivač danas ima rotirajuće četke s četkicom na kraju, koje ‘izvlače’ prašinu i prljavštinu s tepiha i sličnih površina. Ali, ako se u tu četku zapletu prljavština, dlake kućnih ljubimaca i mrvice, usisavanje više neće biti tako efikasno. Zato povremeno očistite tu četku. Najbolje ćete to uraditi uz pomoć nožića ili malih makaza kojima možete prerezati čvorove dlaka i tako ih lakše skinuti s četke.

4. Menjajte vrećicu ili čistite rezervoar

Jedna od najvećih grešaka koju možete da uradite s usisivačem je preskakanje pražnjenja rezervoara, ili zamene vrećice. Ako je u pitanju rezervoar, lakše je videti kad je pun i kad to treba uraditi. Ako imate usisivač s vrećicom, pravo vreme za to je svakako ako osetite da slabije ‘vuče’. Ali, da biste osigurali da vam usisivač daje maksimum i ako želite da mu produžite životni vek, praznite rezervoar i menjajte vrećicu kad su puni otprilike do dve trećine.

5. Menjajte filtere

Ako ne čistite filtere i ne menjate ih redovno, ili barem kad su odradili svoje, to može značajno skratiti vek usisivača, ali i pokvariti efekte usisavanja, jer prašina koju ste pokupili može početi izlaziti iz usisivača napolje. Takođe, kad se filter prepuni, usisivač će slabije vući. Nema nekog striktnog pravila kad je to dobro uraditi, to zavisi od toga koliko često usisavate. Ipak, pokušajte da to radite redovno.

6. Pripazite na mokre četke

Ako vaš usisivač ima nastavak za mokro pranje, takva četka obično ima zaštitu od otpuštanja prljavštine. Ako ta zaštita olabavi, četka više neće biti tako efikasna, pa taj deo povremeno treba zameniti. Pogledajte ima li na tom gumenom delu oštećenja ili pukotina, što je znak da treba zameniti taj deo.

7. Čuvajte delove

Neretko nam se dogodi da neki nastavak na usisivač ne odložimo u za to predviđenu torbicu, ili u prostor na samom usisivaču. Ništa strašno, naravno, sve dok se ne dogodi da ga negde zagubimo, a treba nam baš taj deo. Zato pazite na delove, posebno one manje, koji ponekad mogu biti neophodni za čišćenje, na primer za zavlačenje između rebara radijatora i slično.

8. Počistite pre usisavanja

Ako to ne činite, veća je verovatnoća da ćete uništiti usisivač. Naime, pre usisavanja treba pokupiti s poda sitnice koje se tamo često nađu: šnalice za kosu (koje mogu sa se zaglave i oštete usisivač), olovke (koje takođe mogu da naprave štetu), čarape (koje će zatrpati rezervoar) i sitne dečje igračke, prenosi 24sata.hr.

9. Stanite pre nego što zadimi

Čini se kao sasvim očigledan savet, ali u žaru čišćenja ponekad možemo zaboraviti da i aparatima treba predah. Zato povremeno zastanite i ugasite usisivač i pustite ga da ‘odmori’ nekoliko minuta, kako biste izbegli pregrevanje motora. Najjednostavniji način da mislite na to jeste da čišćenje organizujete tako da ga gasite nakon što usisate svaku pojedinu prostoriju.

10. Ne koristite ga prečesto

Ako imate kućne ljubimce, možda je potrebno usisati jednom dnevno. Ali, ako to radite nekoliko puta na dan, razmislite o tome šta je glavni uzrok prljanja podova i pokušajte da to rešite drugačije. Recimo, ako se u hodniku skuplja zemlja od cipela, organizujte se tako da ih izuvate pre ulaska u stan.

11. Podesite opcije i menjajte četke

Većina usisivača danas ima funkciju podešavanja opcija za različite vrste podova, ili se barem menjaju četke, u zavisnosti od toga usisavate li tepihe ili glatke podove. Poštujte pravila o tome kad treba promeniti funkciju, jer je proizvođači nisu osmislili bez razloga.

12. Čitajte uputstva

I to ne samo prvi dan kad je usisivač došao u kuću, nego i kasnije, ako niste sigurni u to koju funkciju upaliti i zašto, ili ako se pojavi neki problem u radu aparata. Imajte na umu da u slučaju popravka pravo na plaćenu popravku unutar važenja garancije imate samo ako ste aparatom rukovali u skladu s uputstvima.

13. Držite ga dalje od vlage

Osim što je važno voditi računa da koristite odgovarajući priključak za struju, kako ne bi došlo do kratkog spoja, držite usisivač što dalje od vlage. Osim što može naštetiti motoru, može dovesti do pojačanog nakupljanja prašine i začepljivanja filtera, prenosi Reader’s Digest.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.