U trendu

Ako vam se zapušila sudopera ovo ni u snu nemojte da radite, poslušajte savet vodoinstalatera

Začepljena sudopera je kućni posao koji se može obaviti bez pomoći profesionalca, ali to ne znači da treba da isprobate bilo koji od bezbrojnih trikova za čišćenje odvoda dostupnih na mreži.

Važno je slušati savete onih koji znaju šta rade, tako da je Best Life razgovarao sa vodoinstalaterima i drugim profesionalcima kako bi dobio najbolje smernice.

1. Koristite gumu za otpušavanje odvoda

Kada vaš sudoper ne ispušta vodu kako treba, nemojte odbaciti snagu vašeg prosečnog gumenog otpušivača. „Ovaj alat može biti veoma efikasan u fizičkom uklanjanju začepljenja“, kaže Mo Solof, specijalista za kuhinju. Kako dalje objašnjava Kvintin Mangano, stručnjak za vodoinstalatere iz Coastal Home Services, upotreba gume pomaže u stvaranju snažnog vakuuma preko odvoda. „Usisavanje i pritisak mogu ukloniti blokadu i omogućiti da voda slobodno teče“, napominje on.

Međutim, ovaj jednostavan alat takođe može naneti štetu, u zavisnosti od toga kako ga koristite. Prema Solofu, trebalo bi da izbegavate prekomernu upotrebu gume kada pokušavate da odčepite sudoper. „Kada se koristi sa prevelikom silom, može da optereti cevi i potencijalno da izazove njihovo pucanje“, objašnjava on.

2. Napravite mešavinu sirćeta i sode bikarbone

Možda već imate sve sastojke koji su vam potrebni da vratite sudoperu u ispravno stanje.

Tako, možete kombinovati sirće i sodu bikarbonu da biste sipali začepljen odvod. „Ova mešavina koristi hemijske reakcije za rastvaranje određenih blokada“, kaže on. Mangano preporučuje mešanje jednakih delova sode bikarbone i sirćeta za ovu metodu. „Nakon što ga sipate u odvod, ostavite da odstoji neko vreme, a zatim ga isperite toplom vodom“, dodaje on. Ali nemojte se oslanjati na hemijska sredstva za čišćenje odvoda. Možda ćete pretpostaviti da će samo kupovina hemijskog sredstva za čišćenje odvoda iz prodavnice biti lakša i efikasnija od pravljenja sopstvene domaće mešavine.

Ali to je velika zabluda, prema Soloffu: „Hemijska sredstva za čišćenje odvoda mogu biti primamljivo brzo rešenje, ali često oštećuju cevi tokom vremena“.

Solof kaže da se ovakve greške mogu pretvoriti u skupe popravke za vlasnike kuća tokom vremena – čemu je video iz prve ruke. „Na primer, jedan klijent je u više navrata koristio hemijsko sredstvo za čišćenje odvoda da bi uklonio manje blokade, nesvestan progresivnog oštećenja cevi“, priseća se on, „ovo je na kraju dovelo do skupe zamene cevi.“

3. Koristite vodovodnu žicu

Ako tražite rešenja za sudoperu, odlučite se za vodovodnu žicu, savetuje Mangano. „Vodoinstalaterska žica ili puž za odvod je fleksibilan alat koji se može umetnuti u odvod da bi se fizički razbio ili izvukao začepljenje“, kaže Mangano.

Za razliku od rešenja za čišćenje odvoda, ne bi trebalo da pokušavate da napravite sopstvenu domaću verziju vodovodne žice – posebno ako razmišljate o korišćenju žičane vešalice. Ova uobičajena greška može izazvati još više problema za vaš sudoper. „Pokušaj da se odčepi odvod pomoću žičane vešalice može izgrebati ili oštetiti unutrašnjost cevi“, upozorava Mangano.

4. Sipajte toplu vodu u odvod

Jedna od najjednostavnijih metoda kojom možete pokušati da odčepite sudoperu neće vas koštati ništa.

U stvari, sve što vam treba je voda iz sopstvenog sudopera, kaže Dejv Bringer, stručnjak za popravku uređaja i vlasnik kompanije Bringer Appliance Repair. On preporučuje da sipate priličnu količinu tople vode u odvod – verovatno dve litre. „Ovo rastvara nakupljanje ulja, sapuna, kose i ostataka u vašim cevima i oslobađa ih skoro trenutno“, objašnjava Bringer.

(Espreso/ Večernji.hr)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.