U trendu

Baršunaste ljubičice zalivajte ovim eliksirom, cvetaće lepše i bujnije nego ikad pre

Afričke ljubičice su naizgled krhke i osetljive, ali u stvari je cvet koji odlično podnosi čak i zimske uslove.

Međutim, da bi još lepše cvetale, dobro je upoznati se sa nekim trikovima za njihovu dodatnu prihranu.

Ova prelepa biljka sa baršunastim listovima i laticama je veoma popularna dekoracija mnogih domova, posebno zato što, pod pravim uslovima, može da cveta cele zime, ulepšavajući vaš životni prostor čak i kada drugo cveće miruje.

Ono što je presudno za njegov rast i pravilan razvoj je dovoljno sunčeve svetlosti, najmanje osam do deset sati dnevno, ali ne direktne. Najbolje će se držati ako ga postavite na zapadnu, istočnu ili severnu stranu kuće, a toliko je svestran da će uspevati i u vlažnim prostorijama kao što su kupatilo ili kuhinja.

Ne treba ga previše zalivati, bitno je da je zemlja vlažna i da je zalivate vodom sobne temperature, najbolje odstajalom, ne svežom.

Pored ovih osnovnih uslova, svoju ljubičicu s vremena na vreme možete tretirati prirodnim eliksirom koji će je osvežiti, nahraniti i omogućiti joj da još veličanstvenije cveta. Koliko god orhideje vole zeleni čaj ili pirinčanu vodu, ljubičice će voleti ovu tečnost.

Spas za ljubičice o kojemu govorimo zapravo je vrlo jednostavan i radi se o sastojku koji svi imamo u svojim kuhinjama, posebno tokom zimskih meseci, piše Zadovoljna.hr.

To je kora citrusnog voća, poželjno limuna ili pomorandže. Sledeći put kada oljuštite pomorandžu ili iscedite limun, ne bacajte koru već je sačuvajte i pripremite prirodni dodatak za svoje ljubičice.

Recept za citrusni rastvor za ljubičice

Koru citrusa po želji preliti sa 4 dcl vrele vode i ostaviti da se kuva na tihoj vatri 2 do 3 sata. Dobijeni koncentrat razblažite sa litrom vode, prebacite u flašu i čuvajte na sobnoj temperaturi. Svoje ljubičice možete zalivati ovom tečnošću jednom u sedam dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.