U trendu

Biće kao tek kupljeno: Neprevaziđene fore za čišćenje srebra

Srebro je od davnina omiljeno zbog svog sjaja i neprolazne popularnosti. Međutim, u dodiru sa kožom ili bilo kojom drugom tečnosti čak i sa vodom, srebro gubi svoj karakteristični sjaj i tamni. Kada se desi da nakit promeni boju važno je biti spreman.

Sirće kao saveznik – Najjednostavniji način za čišćenje srebra je uz pomoć sirćeta. Potrebna je posuda u koju ćete staviti 2-3 decilitra sirćeta (ukoliko je u pitanju veća količina nakita od srebra), naravno količinu sirćeta prilagodite vašem nakitu. Bitno je da sav nakit bude potopljen u sirće. Nakon toga stavite nakit u posudu i neka tako odstoji nekih 20 minuta. Zatim nakit prebacite u mlaku vodu, ali na kratko. Kada izvadite srebro iz vode trebalo bi da su crne mrlje u potpunosti nestale. Nakon toga isperite pod mlazom hladne vode i prebrišite pamučnom krpom. Važno je ovo češće raditi, jer srebro je takvo da će uvek nakon nekog vremena ponovo potamneti.

Mala pomoć pepela od cigareta – Da bi se srebro lako očistilo, koristi se pepeo od cigareta pomešan sa limunovim sokom. Dobijenom smesom istrljajte srebrni nakit, onda isperite najpre mlakom, a zatim hladnom vodom i osušite pamučnom krpom. Pepeo od cigarete je uspešno sredstvo zbog svog specifičnog hemijskog sastava. Upravo taj hemijski sastav deluje i kao abrazivno sredstvo.

Probajte i sodu bikarbonu – Jedna od možda najlakših i najzastupljenijih metoda čišćenje srebra je pomoću sode bikarbone. Dovoljno je srebrni nakit posuti sodom bikarbonom, ostaviti da odstoji malo, a zatim istrljati pamučnom krpom.

Pasta za zube nije samo za zube
Mnogi od nas srebrni nakit čiste pastom za zube. Da biste odstranili crne mrlje sa srebra i povratili mu sjaj, nanesite pastu za zube na neku staru četkicu, a zatim trljajte. Nakon toga srebro isperite u hladnoj vodi i osušite krpom.

Kečap skida fleke!
Kečap sa lakoćom briše tamne mrlje sa srebra. Možete nakit potopiti u kečap i staviti da odstoji par minuta. Takođe četkicom na koju ste naneli kečap možete ispolirati nakit od srebra. Nakon toga operite hladnom vodom nakit, a zatim ga prebrišite krpom.

Aluminijumska folija i soda bikarbona

Čišćenje pribora za jelo koje je od srebraSve gore navedeno što važi za čišćenje srebrnog nakita, odnosi se i na čišćenje pribora za jelo koji je od srebra. Priznaćete da nije isto očistiti jedan prsten ili kompletan escajg. Važno je imati na umu i uštedu vremena. Da biste očistili kašike, viljuške, noževe i ostali pribor od srebra potreban vam je veći sud, aluminijumska folija i 2 – 3 velike kašike sode bikarbone.

Sud najpre obložite alu folijom, zatim pospite sodu bikarbonu tako što će prekriti dno suda. Pribor za jelo poređajte u sud a zatim sve prelijte ključalom vodom. Ostavite da odstoji sve dok se voda ne prohladi. Zatim izvadite pribor i isperite u mlakoj vodi, a zatim pod mlazom hladne vode. Nakon toga prebrišite pamučnom krpom. Sav pribor tretiran na ovakav način će povratiti prvobitan sjaj i izgledaće kao tek donet iz radnje. Očistite srebro uz pomoć deterdženta

Izaberite neki blaži deterdžent koji ne sadrži fosfat. U vruću vodu dodajte samo malo tog deterdženta, a zatim spustite srebro u tu posudu. Ostavite da odstoji nekoliko minuta. Izvadite nakit, isperite hladnom vodom i prebrišite krpom.

Naveli smo samo neke od načina uz pomoć kojih možete efikasno očistiti srebro u kućnim uslovima. Nakon ovog postupka nakit će vam ponovo biti sjajan i blistav. Ono što je zajedničko za sve, bez obzira za koji način čišćenja srebra se opredelite je da je obavezno isprati ga hladnom vodom, a zatim prebrisati mekom krpom.

I ne zaboravite najvažniju stvar – srebrni nakit koji ne nosite obavezno držite u nekoj kutiji ili zatvorenoj plastičnoj kesici. Na taj način srebro će duže zadržati sjaj i neće brzo potamneti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar