Biće kristalno čisti: 3 trika za čišćenje prozora kao od šale

Ne treba da preterujete sa sredstvom za čišćenje

Verovatno vam se nekoliko puta do sad desilo da su vam prozori ostali uprljani čak i nakon pranja.

Mrlje na prozorima posle pranja mogu nastati ukoliko niste koristili adekvatno sredstvo za pranje prozora ili ukoliko ih ne perete pravilno.

Koliko će vam prozori biti blistavi, zavisi i u koje doba dana ih perete.

Iako uglavnom mislimo da prozore treba da peremo u sred bela dana, dok sija sunce, to je zapravo greška.

Sunce veoma brzo zagreva staklene površine, pa bilo koji preparat da nanesete na staklo prozora, brzo će se osušiti i nećete moći da ga iskoristite za pranje. Verovatno će osušeno sredstvo za pranje prozora ostati na staklu u obliku belih mrlja ili mutnih tragova.

Umesto da prozore perete kad je najtopliji deo dana, savet je da ih perete ili rano ujutru ili poslepodne, kada staklo nije zagrejano.

Greška koju takođe ljudi često prave jeste da brišu staklo kružnim pokretima. Ova tehnika je jedino efikasna kod brisanja automobila, dok za pranje staklenih površina ili ogledala nikako ne deluje.

Sve dok brišete prozore kružnim pokretima, svu prašinu koju ste pokupili krpom ponovo vraćate na staklo, što dalje uzrokuje stvaranje mrlja. Najbolji pokret za brisanje prozora je onaj u obliku slova S, zbog koje se rukom postepeno spuštamo prema dnu stakla i ne prelazimo dva puta po istom mestu.

Takođe, savet je da vodite računa o količini sredstva za čišćenje prozora koju ćete koristiti. Mnogi na staklo sipaju veliku količinu sredstva za čišćenje u želji da uklone svu prljavštinu s prozora. To je greška jer nećete moći da uklonite sredstvo sa stakla u potpunosti, a kada se staklo osuši, biće potpuno mutno i sa mrljama. Prozor je najbolje prati samo sa čistom vodoim ili sa nekim blagim preparatom u vrlo maloj količini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)