U trendu

Borba sa vlagom u domu u 5 koraka: Najčešće greške koje otežavaju život

Borba sa vlagom u vašem domu može biti izazovna i frustrirajuća i zagorčati vam život, a neuspešni pokušaji da se reši ovaj problem mogu dovesti do niza zdravstvenih problema i oštećenja pokućstva.

Evo detaljnijeg pregleda pet najčešćih grešaka koje ljudi čine kada se suoče sa vlagom i buđi:

1. Krečenje preko buđi: Iako je prekrivanje mrlja od buđi novim slojem boje privremeno rešenje, ono ne rešava osnovni problem. Buđ je znak vlažnosti i samo je simptom većeg problema. Štetne materije iz buđi i dalje su aktivne ispod novog sloja boje, što može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema i trajnog oštećenja zidova.

2. Ignorisanje mirisa vlage: Neprijatan miris vlage može biti znak ozbiljne vlažnosti u domu. Osveživači vazduha i eterična ulja mogu privremeno prikriti miris, ali ne rešavaju problem. Ignorisanje mirisa vlage može dovesti do razvoja plesni i gljivica, što može uzrokovati zdravstvene probleme i oštećenja pokućstva.

3. Opasnost po zdravlje: Vlažnost i buđ u domu mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje stanara. Osobe koje borave u vlažnim prostorijama često se žale na umor, glavobolju, probleme sa disanjem i iritaciju očiju i grla. Duži boravak u takvim uslovima može povećati rizik od respiratornih infekcija, astme i drugih zdravstvenih problema.

4. Prekrivanje tragova: Vraćanje nameštaja na mesto bez adekvatne sanacije vlage može dovesti do ponovnog razvoja buđi i plesni. Osim toga, vlaga može trajno oštetiti nameštaj i druge materijale u domu. Pre nego što vratite nameštaj na mesto, važno je temeljno očistiti i osušiti površine kako biste sprečili dalje širenje vlage.

5.Pospremanje posteljine bez pranja: Tokom prolećnog čišćenja, važno je temeljno očistiti i oprati posteljinu, jorgane, ćebad i jastuke. Vlažnost može uzrokovati razvoj gljivica i plesni u posteljini, što može izazvati alergijske reakcije i respiratorne probleme. Redovno pranje posteljine može pomoći u održavanju zdravog i čistog spavaćeg okruženja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.