U trendu

Cela kuća će danima predivno mirisati uz ove moćne trikove – bez veštačkih sprejeva

Miris je jedna od prvih stvari koje ljudi primete kada uđu u tvoj dom, a često primete i neki miris koji ti ne osećaš.

Da li ti se desilo da osetiš drugačiji miris u svom stanu kada se vratiš sa letovanja? Što si duže izložen nekom mirisu, to ćeš ga manje osećati. To se zove senzorna adaptacija, ili neformalno – ‘’slepoća nosa’’.

Pored dece, kuvanja, duvanskog dima, kućnih ljubimaca i svakodnevnog života normalno je da naš stan ima određenu mešavinu aroma i mirisa. Tokom dana susrećemo se sa različitim vrstama mirisa, neki mogu biti prijatni poput sveže pečenog hleba ili gomile cveća, ali kako bi oni preovladali, prvo je potrebno izbaciti neprijatne mirise iz prostora.

Kažu da čista kuća ne bi trebalo da ima nikakav miris, tako da u nastavku sa tobom delimo par lakih i brzih trikova kako da na ekonomičan način održavamo čist i lep miris našeg stana – i to bez veštačkog spreja za osvežavanje.

Zrnca kafe
Napuni teglicu zrncima kafe i pored stavi svećicu kako bi ih zagrejala. Zagrejana zrnca kafe ispuniće tvoje prostorije izuzetno prijatnim mirisom.

Soda bikarbona
Poprskaj sodu bikarbonu po tepisima i ostavi da deluje 15 minuta pre usisavanja.

Očisti frižider
Frižider često može biti izvor neprijatnih mirisa, zato je često čišćenje i bacanje nepotrebnih stvari koriso. Nakon čišćenja preseci limun na pola i stavi u vrata frižidera, neutralizovaće loše mirise.

Sveće
Sveće su korisne kada je u pitanju otklanjanje loših mirisa ali i kada želiš da napraviš lepu atmosferu u svom domu. Potrudi se da to budu prirodne, netoksične sveće sa prijatnim mirisom.

Jonizator sa ventilatorom
Jonizator elektriše čestice nečistoća iz vazduha i vezuje ih za objekte tako da ih ti ne udišeš. Postoje brojne studije koje pokazuju pozitivan uticaj jonizatora na raspoloženje, smanjivanje stresa, bolje kognitivne funkcije i sl.

Upotrebom jonizatora određene infekcije potpuno su eliminisane jer bakterije koje ih prouzrokuju ne mogu da opstanu u njegovom okruženju. Nešto slično je istinito za viruse koji prouzrokuju grip. Negativnih jona u prirodi ima najviše na zelenim površinama, u parkovima, šumama… upravo na mestima gde se osećaš najbolje i najzdravije.

Ventilator je pri tome presudni deo jonizatora. Jonizatori bez ventilatora nisu u stanju da cirkulišu vazduh i mnogo su manje efikasni od onih sa ventilatorom.

Upotrebom jonizatora pročističeš vazduh i samim tim i neprijatne mirise.

•  Redovno provetravanje

•  Miris na šporetu – Šerpu napuni vodom, dodaj narezane jabuke, limun, sok narandže, cimet i tvoje omiljene biljke i kuvaj na laganoj vatri dodajući vodu po potrebi. Toplina će prožeti predivan miris u tvojoj kući.

•  Vanila u rerni – Stavi par kapljica vanila ekstrakta u šolju pa u rernu na 300ºC sat vremena. Cela kuća će zamirisati!

•  Kapljica eteričnog ulja na rolnu toalet papira u kupatilu – Zamirisaće celo kupatilo svaki put kada neko dodirne toalet papir!

•  Napravi svoj prirodni sprej – miks vode i eteričnog ulja i prskaj prostorije s vremena na vreme

•  Iseckaj sveže voće i ostavi na tanjiru preko noći – citrusno voće najbolje uklanja neprijatne mirise.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar