Ceo život peremo sudove, a nismo znali šta boje sunđera predstavljaju. Svaka ma posebnu ulogu

Verovatno niste obraćali pažnju na boju sunđera za pranje sudova.

Decenijama koristimo sunđere koji su najčešće žuti, ali u pakovanjima od više komada možemo videti i druge boje.

Reč je o plavoj, crvenoj, žutoj i zelenoj. Da li ste znali da to nije sličajno? Svaka boja zapravo predstavlja različitu vrstu abrazivnosti što znači koliko je grub ili mekan abrazivni sloj sunđera.

To pomaže da odredite za koju vrstu posuđa ili površine je sunđer najprikladniji, kako je ne biste oštetili. Dakle, suneđere prilagođavamo onome šta peremo, bilo da su osetljive čaše ili šerpe.

Žut sunđer: Najmekša je i idealna za pranje lomljivog staklenog posuđa i porculana koji se lako mogu izgrebati.

Plav sunđer: Ova boja ukazuje na to da je sunđer još uvek dovoljno nežan da ne oštećuje staklo i finije površine, ali istovremeno efikasno uklanja jaču prljavštinu.

Crveni, narandžasti, roze: Ove boje označavaju srednje abrazivne sunđere koji su prikladni za višenamensku upotrebu, uključujući i jače mrlje od posuđa, ali bez opasnosti od grebanja površine.

Zeleni sunđer: To su najtvrđi sunđeri namenjeni su za uklanjanje zapečenih i sasušenih ostataka hrane. Koristiti ih pažljivo i nikako ne na osetljivom posuđu.

Abrazivni sloj na sunđeru

Abrazivni sloj, obično zelene ili plave boje na jednoj strani sunđera ključan je za uklanjanje prljavštine. Dok zeleni sloj može biti pregrub za neke površine, plavi je dizajniran da bude nežniji i da spreči grebanje.

Pomoću ovog vodiča za boje poboljšajte rutinu čišćenja posuđa i istovremeno ga zaštitite.

(Avaz)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.