U trendu

Čisti bolje od svega što ste probali: Celu kuću očistite ovom namirnicom iz kuhinje

Industrijska sredstva za čišćenje su veliki zagađivači okoline, štetni su za zdravlje ljudi i mnogo koštaju. Tržište je preplavljeno bezbrojnim bocama različitih deterdženata koji navodno savršeno otklanjaju razne vrste nečistoća. Ali, to su najčešće samo marketinški trikovi.

Pre nego posegnete za bocom kupovnog deterdženta uzmite obično alkoholno sirće koje sigurno imate u svojoj ostavi. Alkoholno (belo) sirće (ne vinsko ili jabukovo) ima široku primenu u domaćinstvu, baš kao limun i soda bikarbona. Miris sirćeta brzo ispari pa to ne treba da vas brine.

U nastavku pročitajte na koji način ga možete iskoristiti prilikom čišćenja vaše kuće.

Najbolje sredstvo za čišćenje frižidera i zamrzivača

Mešavina sirćeta i vode (u razmeri 1:10) savršeno čisti staklene površine (prozore, staklo na rerni, stakla kabine za tuširanje). Mešavinu sipajte u flašicu sa pumpicom, jer će vam to olakšati primenu.

Najbolje sredstvo za čišćenje mikrotalasne pećnice. U posudu sipajte pola vodu, pola sirće i stavite u mikrotalasnu i uključite je. Sirće će isparavati i topiti masnoću i mrlje. Nakon toga obrišite unutrašnjost suvom krpom.

Redovno, nakon svake upotrebe, obrišite rernu krpom natopljenom sirćetom.

Mešavinu sirćeta i vode stavite da proključa pa sipajte u slivnike. Tako ćete očistiti cevi i sprečiti nakupljanje naslaga.

Sirćetom možete ukloniti kamenac iz kuvala za vodu tako što ćete u kuvalo sipati 1 litar vode i pola litra sirćeta (ili manje ako je kamenca manje). Prokuvajte i ostavite da stoji neko vreme. Nakon toga prokuvajte nekoliko puta samo vodu da uklonite miris sirćeta.

Isti način primenite i kod čišćenja aparata za kafu. Neka sirće prođe kroz aparat, pa ponovite postupak samo sa vodom nekoliko puta da se ukloni miris sirćeta.

Sipajte sirće u peglu koja radi na paru i sačekajte da sirće ispari. Nakon toga ponovite postupak nekoliko puta sa vodom.

Sirće upija miris duvana

Masne mrlje sa kuhinjskih površina očistite mešavinom vode i sirćeta u odnosu 1:1.

Mrežice sa slavina ostavite nekoliko sati u sirćetu, isperite i uklonićete kamenac.

Krpu natopite sirćetom i obložite slavinu na kojoj ima kamenca. Nakon sat vremena omekšao kamenac jednostavno obrišite.

Podove prekrivene pločicama očistićete savršeno vodom i sirćetom.

Razne nalepnice i etikete nakvasite sirćetom, ostavite da deluje i lakše ćete ih skinuti.

Makaze mogu zarđati ako ih perete vodom. Stoga ih obrišite krpom namočenom sirćetom i pustite da se osuše.

U malu posudu sipajte sirće i držite u prostoriji gde se puši. Upiće dim i smrad duvana.

Sirćetom možete očistiti daljinske upravljače i telefone, ali pazite da ih previše ne nakvasite, tj. dobro ocedite krpicu.

Kupatilo (kadu, tuš kabinu, umivaonik, wc šolju) očistite sirćetom razređenim sa vodom u odnosu 1:1.

Prilikom pranja veša dodajte sirće pre ispiranja – ukloniće višak deterdženta koji se zadrži na odeći. Sirće je univerzalno i prirodno sredstvo za čišćenje i pri tome jako jeftino. Treba paziti da se koristi u pravilnoj razmeri razređenog sa vodom.

Nikada ge nemojte koristiti za čišćenje mermernih površina!

U domaće mešavine za čišćenje od sirćeta ili sode bikarbone dodajte par kapi eteričnog ulja sa mirisom lavande, limuna ili eukaliptusa. Pored toga što lepo mirišu, ova ulja imaju i antibakterijska svojstva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)