Čudesni efekti sode bikarbone za koje sigurno ne znate, a koji vam mogu olakšati život

Soda bikarbona je najjeftiniji i najpristupačniji proizvod, a njena upotreba je raznovrsna: dezodoriše, neutrališe i čisti.

Ovde ćemo navesti sve prednosti sode bikarbone koje vam mogu olakšati život.

Odlična je za pranje veša

Kada koristite sodu bikarbonu direktno na odeći ili u mašini za pranje veša, moći ćete da: omekšate veš i eliminišete neprijatne mirise, uklonite žute mrlje, poboljšate efekat izbeljivača, uklonite mrlje od voća, vina, masti i mastila.

Takođe se koristi u kuhinji

To je veoma efikasna i potpuno prirodna supstanca za čišćenje. Kada je stavite na sunđer ili krpu, sa njim možete da uradite mnoge stvari: da očistite mikrotalasnu, da uklonite masne mrlje sa drvenog nameštaja, da uklonite neprijatne mirise sa daske za sečenje, da očistite staklene kuhinjske elemente, da uklonite kafu i mrlje od čaja,…

Kuća će sijati

Treba vam višenamensko sredstvo za čišćenje? Nema problema, potrebno je samo da rastvorite sodu bikarbonu u vodi, pa mešavinu upotrebite na sledeće načine: čišćenje nakita i poliranje hromiranih elemenata, dezinfekcija toaleta i podova kupatila, uklanjanje mrlja od markera, čišćenje rešetki za roštilj, izbeljivanje patika, pranje i zaštita pletenog nameštaja , pranje plišanih igračaka, uklanjanje rđe.

Uklonićete neprijatne mirise

Koristi se kao odličan neutralizator. Na vlažnu krpu nanesite sodu bikarbonu i možete je koristiti za: osvežavanje mirisa obuće, uklanjanje neprijatnih mirisa sa ruku, uklanjanje mirisa iz frižidera, uklanjanje mirisa iz kanti za smeće, uklanjanje neprijatnih mirisa sa dušeka, kao i neutralisanja mirisa urin kućnih ljubimaca.

Korisna za kuvanje

Soda bikarbona se može naći u gotovo svakoj kuhinji, a možete je koristiti i pri pripremanju jela da: omekšate meso koje pečete, pire krompir učinite još sočnijim, neutrališete kiselost soka, oslobodite se mirisa i ukusa sirćeta ako ste dodali previše, ili da biste sprečili da se mleko zgruša.

Dobra je za neke bolesti

Rastvorite malo sode bikarbone u vodi i dobićete tečnost za mnoge namene: pomaže pri varenju hrane, smanjuje gasove, smiruje iritaciju i svrab, ublažava bol u krajnicima, pomaže kod začepljenog nosa, ublažava bolove u zglobovima, leči rane u ustima.

Brine o zubima

Soda bikarbona može da se koristi čak i kao stomatološki proizvod: uklanja mrlje sa zuba i sprečava pojavu kamenca, ublažava loš zadah, pomaže kod upale desni, leči ispucale uglove usana, pomaže u čišćenju proteza.

Prijatelj kože i kose

Možete je koristiti na različite načine: za sprečavanje iritacije kože nakon brijanja, za borbu protiv mitisera i bubuljica, za pranje kose bez šampona, za uklanjanje peruti, za omekšavanje kože na laktovima i kolenima.

Takođe je možete koristiti za gašenje požara, koristi se kao insekticid, pomaže u uklanjanju mrava, eliminiše korov…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.