U trendu

Dobro razmislite: Namirnice koje nikada ne treba da kupujete na sniženju!

Svi bismo želeli da uštedimo što više novca, pa često kupujemo na akcijama i rasprodajama. Međutim, stručnjaci smatraju da to nije uvek najbolja opcija, jer su takvi proizvodi uglavnom pred istekom roka trajanja, piše Informer.

Maria Marlou, holistički trener zdravlja i ishrane, kaže da je neke namirnice, poput onih zamrznutij, obično dobro kupiti na rasprodaji, ali i da bi neke druge trebalo da izbegavate. Razlog tome je, kako kaže, to što tim namirnicama uglavnom rok ističe isti taj dan.

Naime, ona je izdvojila namirnice koje ne bi trebalo da kupujete na rasprodaji jer postoji mogućnost da se vrlo brzo pokvare, ili da uopšte ni ne stignete da ih konzumirate pre nego što im istekne rok trajanja.

1. Voće i povrće

Ako su isečeno povrće i voće na rasprodaji, rok trajanja će im uskoro isteći. Osim ako ne planirate da ih konzumirate tog dana, verovatno je najbolje da ih izbegavate, kaže Marlou.

2. Avokado

Marlou objašnjava da ako je avokado na rasprodaji, onda je sigurno prezreo. Procenite da li ćete da jesti istog dana. Ukoliko nećete, onda je najbolje da ga izbegnete.

3. Meso

Bez obzira na to koliko je cena mesa dobra, kad su u pitanju životinjski proizvodi, kvalitet je ključan. Najbolje je potrošiti malo više na visokokvalitetno meso. Ali ako nađete na rasprodaji visokokvalitetne mesne proizvode, a oni još nisu dostigli datum “prodaje”, možda ćete imati priliku da uštedite.

4. Morski plodovi

Bez obzira na to da li postoji rasprodaja ili ne, uzgajana morska hrana nije omiljena opcija za Marlou.

Divlji morski plodovi su zdraviji izbor, jer obično su manje kontaminirani u poređenju sa uzgojenim, i znatno su manji u kalorijama i zasićenim mastima u poređenju s uzgojenim.

5. Prethodno oprana i u kese zapakovana zelena salata

Ako je oprana i upakovana salata na rasprodaji, verovatno će joj uskoro isteći rok trajanja. Proverite datum isteka i pregledajte pakovanje da biste se uverili u svežinu pre kupovine,  kaže ona.

6. Jaja

Iako su jaja relativno jeftina namirnica, ako naiđete na neka koja su veoma snižena, morate dobro da razmislite. Uvek je najbolje platiti više za proizvode životinjskog porekla, kao što su organsko meso i jaja. Na taj način izbegavate hormone i antibiotike koji se mogu naći u mesu i ograničavate svoju izloženost određenim hemikalijama koje se nalaze u njima.

7. Mleko

Ako koristite puno mleka, svakako ćete želeti da proverite rok trajanja na pakovanju pre kupovine na sniženju.

8. Jogurt

Slično mleku, grčki jogurt i običan jogurt se mogu lako pokvariti, pa budite oprezni ako ga nađete na velikoj rasprodaji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.