U trendu

Evo koliko dugo sirevi mogu da stoje u frižideru: Većina ljudi pravi jednu grešku i rizikuje trovanje

Da bismo sačuvali zdravlje i zaštitili se od trovanja, često iz frižidera bacamo sve što je iole sumnjivo. Među najčešćim namirnicama koje bacamo je sir. Ali stručnjaci sa portala Tasting Table otkrili su koliko dugo sirevi mogu da ostanu u frižideru.

1. Parmezan, čedar i drugi tvrdi sirevi mogu da izdrže dva do četiri meseca neotvoreni u frižideru. Ali nakon otvaranja, ako se pravilno čuvaju, mogu trajati do šest nedelja. Ako se na njima nakupila buđ, samo ih uklonite sa tvrdih sireva jer je ostatak jestiv. Ako primetite da se bliži rok trajanja, narendajte ga i koristite za sosove, testenine ili pečeno povrće.

Ako želite da sačuvate tvrdi sir za neki drugi put, možete ga i zamrznuti. Biće dobar do 8 meseci, ali morate imati na umu da će malo promeniti ukus.

2. Sirevi koji su između tvrdih i mekih poput gaude mogu trajati oko tri nedelje kada su otvoreni ili dva meseca ako su neotvoreni. Najbolji način da ovi sirevi traju je da ih umotate u masni papir. Ovo će obezbediti da duže budu sveži nego kada su umotani u prozirnu foliju. Ova folija lako zadržava vlagu koja se može nakupiti između nje i sira, pa se lako može razviti buđ.

3. Meki sirevi poput fete, mocarele, gorgonzole ili kamembera moraju se brzo pojesti jer se u njima lako mogu razviti opasne bakterije poput listerije. Ali neotvoreni mogu da ostanu u frižideru do dve nedelje. Možete ih i zamrznuti, ali neki od njih, poput mocarele, nakon odmrzavanja mogu izgubiti strukturu.

Najbolje je da ih ne otvarate dok vam ne zatrebaju, a ako vam nešto ostane, stavite ih u plastičnu posudu sa dobro zatvorenim poklopcem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar