U trendu

Evo zašto prvo Uskršnje jaje mora biti crveno i gde je jedino ispravno držati čuvarkuću

U Srbiji je običaj da se prvo jaje farba u crveno, što simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv.

Farbanje jaja na Vaskrs spada u najstarije i najzanimljivije hrišćanske običaje. O tome nam svedoči priča Marije Magdaline, sledbenice Isusa Hrista, koja je došla u Rim da propoveda hrišćanstvo.

Tom prilikom je posetila cara Tiberija i kao poklon dala mu korpu jaja. Car nije verovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da, ako bi to bila istina, onda bi bela jaja u korpi promenila boju. U tom trenutku Marija je rekla „Hristos vaskrse“ i sva jaja u korpi su postala crvena.

U Srbiji se jaja farbaju za Uskrs još od 16. veka i bez tog posebnog običaja ne možemo ni da zamislimo jedna od najradosnijih hrišćanskih praznika. Postoji tačno vreme u koje domaćice treba da ofarbaju jaja, a odstupanja su mala.

Običaj je u Srbiji da se prvo jaje farba crvenom bojom koja simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv. Ovo jaje se naziva „čuvarkuća“, čuva se cele godine i kako samo ime kaže čuva kuću i ukućane. Čuvarkući se u našem narodu pripisuje magijska moć, koja navodno tera zle sile od kuće i ukućana, piše agromedia.rs.

Čuvarkuća se čuva sve dok se ne išara novo jaje sledeće godine, jer se za njega veruje da čuva kuću od spoljnih nesreća. Veruje se da čuvarkuća donosi blagostanje i sreću u dom, pa je mnogi čuvaju u posebnim ukrasnim posudama, piše Magazin Novosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.