Farbanje uskršnjih jaja

Uskrs je pred nama i svaka pomoć u kući veoma je poželjna. Tradicionalno bogata uskršnja trpeza zahteva dosta vremena i truda. Stoga okupite ukućane i dogovorite se o zaduženjima. I oni najmlađi mogu dati svoj doprinos prilikom bojenja uskršnjih jaja, samo treba pustiti mašti na volju.

Pre kuvanja jaja ne smeju da budu hladna – ili ih unapred ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi ili ih ispirajte mlakom vodom pre kuvanja. U vodu u kojoj ih kuvate dodajte 1-2 kašike sirćeta i malo soli da vam u toku kuvanja jaja ne bi pucala.

Jaja se mogu bojiti prirodnim ili prehrambenim bojama. Za farbanje jaja u lukovini potrebne su ljuske crnog luka (spoljni omotač narandžaste boje).
U šerpu stavite ljuske, nalijte hladnom vodom, dodajte kašičicu soli i kašiku sirćeta i stavite jaja. Kuvajte ih na laganoj vatri oko sat vremena.

Na isti način možete bojiti jaja i sveže nasečenim grančicama vinove loze ili vrhovima mladih kopriva, u zavisnosti od toga koju boju želite.

Na kesicama s prehrambenim bojama stoji uputstvo proizvođača, pa ne treba posebno pričati o tome.

Pored toga, jaja možete ukrašavati na razne načine. Možete na njih postaviti zanimljive listiće različitih biljaka, zatim ih omotati tankim platnom ili staviti u najlon čarapu i tako kuvati u boji.

Postoje i one kičaste nalepnice, ali njih ćemo ovom prilikom samo spomenuti.

Jaja možete šarati i voskom. Za to su vam potrebna unapred obarena ali neobojena jaja i pero za crtanje ili neka slična improvizovana pisaljka. Takođe, treba da pripremite i vosak kao za batik, o čemu smo ranije pričali.

Šare koje ćete praviti zavise od vas, a na ovaj način možete praviti i natpise na jajima. Kada završite šaranje jajeta, potopite ga u vrelu boju na nekoliko minuta da se jaje oboji. Na mestima gde ste bili naneli vosak jaje će ostati neobojeno. Ovde budite oprezni – nemojte predugo farbati jaja, već ih izvadite iz posude čim poprime boju kako se ne bi obojili i oni delovi na koje ste naneli vosak. Posle bojenja odstranite višak voska s jajeta.

Na kraju bojenja jaja se obično istrljaju slaninom ili prebrišu namašćenim komadićem vate i tako dobiju pun praznični sjaj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.