Hortenzija je omiljeni ukras svakog vrta: A znate li šta simbolizuje?

Ako tražite ukrasni vrtni cvet koji će izgledati atraktivno, cveće hortenzije je zaista zapanjujuće. Velike cvetne kugle pokrivaju ovaj žbun tokom prolećnih i letnjih meseci, ali iako se njihov izgled može činiti zahtevnim za održavanje, uz odgovarajuće uslove i negu – hortenzije je zapravo prilično lako uzgajati.

Kada cvetaju hortenzije i koliko brzo rastu?

Pošto cvetaju u proleće i leto, hortenzije se smatraju grmom. Pa, uprkos njihovoj sposobnosti da budu prilično velike i raskošne u vašem dvorištu, uzgoj hortenzija nije zastrašujući zadatak čak ni početnika u bašti – jer ove lepotice praktično rastu same.

Kako dostiže visinu od 4,5 metara, hortenzija brzo raste i često ispunjava prostor za samo godinu dana. Sa cvećem koje cveta u proleće i često traje tokom leta do rane jeseni, cvetovi hortenzije mogu biti zvezda vaše ukrasne bašte, bilo da imate dvorište ili popločani dio dvorišta. Brzina rasta hortenzije zavisi od sorte i uslova uzgoja. Generalno, hortenzije rastu umereno brzo i mogu da porastu od 30 cm do 60 cm godišnje, piše Žena.net.hr.

Vrste hortenzije

Iako u svetu postoji više od 70 vrsta hortenzija, najčešće su bele, plave, roze, zelene i ljubičaste, ali pošto su toliko popularne – nije ni čudo što različite kulture imaju bogatu istoriju simboličkog značenja ovo predivno cveće.

U nastavku, stoga, pogledajte simboličko značenje svakog cveta, kako ovu prelepu ukrasnu biljku najbolje uklopiti u svoju baštu i dom.

Roze hortenzije

Ružičaste hortenzije nose sa sobom neku ozbiljnost, pokazuju osećanja ljubavi i iskrenosti, tako da su savršene za pokazivanje i proslavu ljubavi ili čak kao ukras za ljubavne ceremonije poput venčanja. Takođe, drugo značenje potiče iz Francuske, a smatra se da ružičaste hortenzije označavaju ‘veselu ženu’. Naime, zbog alkalnog zemljišta, hortenzije postaju ružičaste, što simbolizuje srećnu i radosnu ženu.

Plave hortenzije

Plava hortenzija, s druge strane, pokazuje oprost, ali i žaljenje i odbacivanje. Razmislite dvaput pre nego što poklonite ovo plavo cveće voljenoj osobi! Međutim, bez obzira na značenje, prelepe plave nijanse će ukrasiti svaki vrt, balkon, pa čak i dom do neprepoznatljivosti.

Bele hortenzije

Bele hortenzije su simbol čistoće, milosti i obilja. Ne samo to, već se ovo prelepo cveće često daje kao statusni simbol koji predstavlja bogatstvo kojim se treba hvaliti. Veruje se da je bela hortenzija zapravo izvorno plava i dolazi iz Japana, a simbolizuje toleranciju.

Ljubičaste hortenzije

Ljubičaste hortenzije označavaju želju za dubljim razumevanjem, simbolizuju obilje, eleganciju i kraljevstvo, pa se lako mogu pokloniti bilo kome. Pored toga, njihova bogata ljubičasta boja savršeno će se uklopiti u svaki vrt, a svakom enterijeru daće posebnu dozu elegancije.

Zelene hortenzije

Uopšte, zeleno cveće simbolizuje obnovu i ponovno rođenje. Zelene hortenzije mogu predstavljati i blagostanje, sreću, dobro zdravlje i mladost, pa su idealan poklon za svakoga kome je potreban novi početak ili injekcija pozitivne energije u životu.

Kako uzgajati hortenziju?

Ne samo da se lako uzgajaju, već su i prilično izdržljive i otporne na većinu štetočina i bolesti, što čini negu hortenzija još lakšom. Sa mnogo vrsta koje možete izabrati, sigurno ćete pronaći onu koja odgovara vama i vašoj dekorativnoj oazi. Najvažnije je da zahtevaju redovno zalivanje, posebno tokom letnjih temperatura, kada ih je potrebno zalivati čak dva puta dnevno – ujutru i uveče. Uzgajanje hortenzije može biti veoma zadovoljavajuće iskustvo, posebno kada vidite bujno cvetanje koje krasi vašu baštu.

Odabir prave lokacije

Hortenzije preferiraju poluosenčane položaje. Idealno mesto treba da ima jutarnje sunce i popodnevnu hladovinu. Previše direktnog sunca može izazvati sušenje listova i cveća.
Hortenzije vole vlažno, dobro drenirano zemljište bogato organskom materijom. Zemljište treba da bude blago kiselo do neutralno (pH 5,5 do 7).

Sadnja hortenzije

Vreme sadnje – Najbolje vreme za sadnju hortenzija je proleće ili jesen kada su temperature umerene.

Priprema zemljišta – pre sadnje zemljište obogatiti kompostom ili dobro istrulilim stajnjakom. Ovo će poboljšati drenažu i dodati potrebne hranljive materije.

Sadnja – iskopajte rupu dvostruko veću od korenovog sistema biljke. Postavite hortenziju u rupu tako da vrat korena bude na nivou zemlje. Napunite rupu zemljom i čvrsto pritisnite da biste uklonili vazdušne džepove.

Zalivanje i đubrenje hortenzija

Zalivanje – hortenzije vole vlažno zemljište, ali ne tolerišu stajaću vodu. Redovno zalivajte, posebno tokom sušnih perioda, ali vodite računa da zemljište ima dobru drenažu kako biste izbegli truljenje korena.

Đubrenje – đubrite hortenzije u proleće i leto uravnoteženim đubrivom (10-10-10) ili đubrivom za biljke koje vole kiselinu. Izbegavajte prekomerno đubrenje jer to može dovesti do preteranog rasta listova na račun cveća.

Održavanje i nega

Orezivanje – Hortenzijama obično nije potrebno mnogo rezidbe. Uklonite samo mrtve ili oštećene grane. Ako je potrebno, posle cvetanja lagano orezujte da biste održali željeni oblik biljke.

Malčiranje – dodajte sloj malča oko biljke da biste zadržali vlagu u zemljištu i sprečili rast korova. Malč takođe pomaže u održavanju stabilne temperature zemljišta.

Zimska zaštita – u područjima sa hladnim zimama zaštitite hortenzije od smrzavanja tako što ćete ih prekriti slojem lišća, slame ili vrtne tkanine.

Razmnožavanje hortenzije

Reznice – Hortenzije se lako razmnožavaju reznicama. Uzmite reznice dužine 10-15 cm sa mladih izdanaka u proleće ili rano leto. Uklonite donje listove i posadite reznice u mešavinu peska i treseta. Držite ga vlažnim dok ne razviju korenje.

Raslojavanje – savijte donju granu prema zemlji i delimično je zakopajte u zemlju dok vrh ostaje van zemlje. Nakon što se koren razvije (obično za nekoliko meseci), odsecite granu od matične biljke i posadite je na željeno mesto.

Zašto hortenzija gubi boju?

Jedan od najčešćih problema sa kojima se suočavaju ljubitelji hortenzije je gubitak boje cveta. Razlozi za to mogu biti različiti:

pH zemljišta – Boja cveta hortenzije često zavisi od pH vrednosti zemljišta. Kiselije zemljište (pH ispod 5,5) promoviše plave nijanse, dok više alkalno zemljište (pH iznad 6) rezultira ružičastim cvetovima. Promene pH vrednosti zemljišta mogu izazvati promene u boji cvetova.

Nedostatak hranljivih materija – Nedostatak ključnih hranljivih materija, kao što su gvožđe i magnezijum, može dovesti do bleđenja cveća. Redovna primena odgovarajućih đubriva može pomoći u održavanju intenzivne boje cveća.

Svetlosni uslovi – premalo ili previše izlaganja suncu takođe može uticati na boju cvetova hortenzije. Većina hortenzija preferira polusjenčana mesta sa dovoljno svetlosti, ali ne direktno podnevno sunce.

Stres – suša, bolest ili oštećenje korena mogu prouzrokovati da cveće izgubi boju. Osiguravanje odgovarajuće nege i održavanje biljke u dobrom stanju može pomoći u sprečavanju ovih problema.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.