U trendu

I njena 4 lista doneće sreću, možda još veću: Elegantna biljka unosi lepotu i obilje u vaš dom

Retko ko može ostati ravnodušan i pogoditi da se radi o detelini kada ugleda velike tamnoljubičaste listove ukrasne biljke.

Međutim, reč je o jednoj od najlepših ukrasnih biljaka koja osim lepote donosi i sreću..

Ljubičasta ukrasna detelina potiče iz porodice Oksalisa (Oxalis triangularis) a svojim lepim i nežnim listovima i cvetovima osvaja i krasi sve više domova. Međutim, nije samo odličan izbor za prozore i kuće, već i terase i dvorišta. Potiče iz Brazila, a njeni tamnoljubičasti cvetovi se zatvaraju tokom noći.

Kako negovati ukrasnu detelinu: Traži svetlost i vlažno zemljište. Ukoliko je gajite u spoljašnjim uslovima, obezbedite joj svetlost, ali imajte na umu da im prija temperatura oko 15 stepeni. Mogu tolerisati i veće teperature, međutim mora se voditi računa, jer ako pređe 27 listovi će klonuti i biljka neće biti sveža i lepa. Zalivanje treba biti oskudno, što znači malom količinom vode s vremena na vreme.

Razmnožavanje: Ukrasna detelina raste iz lukovica i razmnožava se njihom deobom. Kao i ostale lukovice, i ova detelina ima periode mirovanja, a na kraju takvog perioda možete da izvadite lukovicu iz zemlje, odvojite bočne čenove i da ih zasadite u odgovarajuću zemlju pa ćete dobiti nove biljke.

Biljke su otporne na bolesti, a od štetočina imamo čestu pojavu biljnih vaši. Oxalis se može držati kao pojedinačna sobna biljka ali se može saditi u većim korpicama ili žardinjerama zajedno sa nekim drugim cvećem kao što su begonije.

Budući da se radi o detelini i da se smatra da ove biljke sa četiri lista donose sreću, možemo zaključiti da sa prelepom  ukrasnom detelinom nikako ne možete pogrešiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar