Imate mrlju od mokraće na dušeku? Ovaj trik rešiće vas neprijatnog mirisa

Nezgode se dešavaju. Bez obzira da li imate kućne ljubimce u kući ili malu decu koja se uče na nošu, mogli biste da dođete u situaciju da morate da očistite mrlje od urina na svom dušeku. Iako može biti prilično neprijatno, nemojte se obeshrabriti. Uz nekoliko sredstava za čišćenje i malo strpljenja, možete sačuvati svoj dušek od loših mirisa.

Evo kako možete ukloniti mrlje i mirise od urina sa dušeka.

Šta vam je potrebno:

  • Ubrusi ili bele krpe
  • Deterdžent za veš
  • Četka za ribanje sa mekim vlaknima
  • Soda bikarbona
  • Usisivač
  • Destilovano belo sirće
  • Gumene rukavice

Postupak:

Obrišite sveže mrlje od urina peškirima da biste apsorbovali što više urina.

Prvi način je da pomešate 1/2 kašičice deterdženta za veš sa jednom šoljom tople vode. Umočite četku za ribanje sa mekim vlaknima u rastvor. Očistite dušek od spoljašnje strane mrlje do centra. Obrišite to područje suvom krpom da upije višak vlage. Pospite sloj sode bikarbone na mokro, očišćeno područje. Pustite da se dušek osuši nekoliko sati. Svim dušecima je potrebno nekoliko sati da se osuše, ali vreme sušenja može varirati u zavisnosti od materijala. Proces sušenja možete ubrzati otvaranjem prozora ili uključivanjem ventilatora na plafonu. Kada se osuši, koristite usisivač s nastavkom za presvlake da biste uklonili sodu bikarbonu.

Drugi način za uklanjanje mrlja od urina sa dušeka je soda bikarbona. Starije mrlje od urina zahtevaju dublje čišćenje za koje može biti potrebno do 12 sati da se osuše. U zavisnosti od starosti mrlje i bioloških komponenti urina (mačji urin je najgori), možda ćete morati da koristite više od jedne metode čišćenja ili da ponovite korake da biste uklonili sav neprijatan miris. Koristite jedno po jedno sredstvo za čišćenje, počevši od sode bikarbone, sve dok miris ne nestane.

Treći način je upotreba sode bikarbone i vode. Za gustu pastu pokušajte da dobijete odnos od tri dela sode bikarbone i jednog dela vode. Nanesite pastu na mrlju od urina i utrljajte pastu u vlakna dušeka četkom sa mekim vlaknima. Ako je potrebno, pomešajte još paste. Pustite da se pasta osuši na vazduhu najmanje četiri sata kako bi se apsorbovali molekuli mirisa urina. Za još dublje čišćenje sačekajte 24 sata. Koristite ventilator da ubrzate proces. Kada se osuši, usisajte područje.

Ako soda bikarbona ne deluje, pokušajte sa malo sirćeta. Jednostavno poprskajte zamrljana područja čistim alkoholnim belim sirćetom. Miris sirćeta će biti jak, ali će nestati kako se dušek osuši, piše Real Simple, a prenosi net.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.