U trendu

Kad vidite za šta je sve dobar, držaćete sapun uvek pored svog kreveta

Rutina pre spavanja uključuje mnoge stvari: tuširanje, pranje zuba i presvlačenje u najudobniju pidžamu koju možemo naći, samo su neke. Možda nikada pre niste razmišljali o stavljanju sapuna kao bitne stvari na svoj noćni ormarić, ali sigurni smo da će vas prednosti iznenaditi.

Osim korišćenja pod tušem ili umivaonikom, komad sapuna može održavati vašu sobu i kuću čistim na načine koje niste mogli zamisliti, prenosi avaz.ba.

Može odbiti insekte i prljavštinu
Jedna od najučinkovitijih prednosti držanja sapuna u blizini je njegova sposobnost da odbija insekte i prljavštinu. Ako ste vrtlar, možete staviti komad sapuna u svoj vrt kako biste sprečili korov i zaštitili svoje biljke od gladnih insekata i životinja. Osim toga možete koristiti sapun kako biste sprečili paukove u svom domu na bezopasan način.

Prema Medical News Today, sapun i deterdžent takođe su jednostavan i siguran način za kontrolu insekata u kući, posebno komaraca i drugih insekata koji se hrane krvlju. Dr. Klement Vinauger (Clement), docent na Virginia Techu, objasnio je da su sapuni jakog mirisa – poput kokosa ili eukaliptusa – odbojni za mnoge insekte.

Ako je vaša soba sklona privlačenju insekata, komad sapuna na okviru kreveta ili noćnom ormariću može ih oterati i očistiti vašu sobu od preostalih insekata. Ulje citronele, koje se koristi u repelentima za insekte, može se naći u određenim medicinskim sapunima. Za najbolje rezultate stavite sveže otvoren sapun na krevet, okvir ili madrac. Kad izlazite van, stavite komadić u džep kako biste odbili insekte.

Sapun pomaže kod sindroma nemirnih nogu
Verovali ili ne, sapun bi vam takođe mogao pomoći kod uobičajenog neurološkog poremećaja: sindroma nemirnih nogu (RLS). Naprimjer, dr. Mehmet Oz rekao je kako neki veruju da komad sapuna pomaže da opustite noge preko noći. “Ljudi ga stavljaju pod čaršafe”, objasnio je. “Mislimo da je lavanda opuštajuća i možda sama po sebi korisna.” Oko 42 posto pacijenata s RLS-om pozitivno je odgovorilo na ovaj rastvor sapunice, čak i ako to nije naučno dokazano.

Za početak stavite sveži sapun jakog i umirujućeg mirisa ispod čaršafa. Sindrom nemirnih nogu obično je karakterisan neodoljivom željom za pomeranjem nogu, što često sprečava pacijente da se opuste i utonu u san. Iako nema naučnih dokaza da komad sapuna može izlečiti RLS, National Library of Medicine izveštava da jaki mirisi poput lavande i kokosa imaju inhalacijska svojstva koja smiruju parasimpatički nervni sistem i regulišu telesne procese. Za najbolje rezultate poravnajte noge preko sapuna kako biste direktno ohladili nerve, piše House Digest.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar