U trendu

Kako da kiseli kupus potraje dugo i ne pokvari se: Jednostavan trik uz koji vam zimnica neće propasti

Evo saveta koji će vam pomoći da kiseli kupus sigurno potraje do leta

Za čuvanje kiselog kupusa i da biste mogli dugo da ga koristite, a da se ne pokvari bitni su brojni uslovi koje treba da ispunite. Kako vaše ulaganje ne bi bilo uzaludno, poslušajte savete iskusnih domaćina!

Od kiselog kupusa se prave neki od poznatih specijaliteta, kao što su sarme, podvarak… Na 30 kg kupusa stavlja se kilogram soli. Uvek skinite prve listove sa glavice, a onda glavice ređajte u bure.

Možete da izrendate jedan broj glavica. Neke od njih možete i da presečete na četvrtine i tako pakujte kupus u kacu. Nakon što poređate kupus u bure počnite da nalivate vodu. Voda bi trebalo da bude par dva prsta iznad kupusa, tj. da ga pokriva.

Posude u kojima ćete kiseliti kupus moraju da budu suve i čiste, pa ih pre upotrebe isperite toplom vodom, sodom bikarbonom i sirćetom. Dobro ih osušite i pazite da posude nemaju pukotine ili ogrebotine.

Ne zaboravite i da pritisnete kupus! Možete da nađete veliki kamen koji odgovara buretu odnosno kaci, kada vam je bure napunjeno kupusom. Kako ne bi došlo do kontakta sa vazduhom, uvek gledajte da kiselite kupus u odgovarajućem buretu ili posudi, u zavisnosti od toga koju količinu kiselite!

Ljudi stavljaju napunjenu najlon kesu vodom i stavljaju je preko kupusa, međutim rizikujete da kesa pukne, pa je bolje da dobro procenite veličinu bureta i potrebnu količinu kupusa.

Temperatura prostorije u kojoj se kiseli kupus mora da bude sobna, odnosno ne sme da bude mnogo hladno. Optimalna temperatura za čuvanje kiselog kupusa je 0-5 stepeni Celzijusa. Na višim temperaturama kupus može da se previše ukiseli ili osuši. Na nižim temperaturama kupus može da se smrzne ili izgubi svojstva.

Ako pak ne želite da pretačate rasol samo trik je stavite jednu pamučnu krpu i so preko nje, pa će se ta so polako otapati i padati na dno bureta. Stavite krpu preko kamena. Kiseli kupus je bolje čuvati na tamnom mestu, jer svetlost može pokvariti njegovu boju i ukus. Ne čuvajte kupus na direktnoj sunčevoj svetlosti ili blizu izvora veštačke svetlosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar