U trendu

Kako da lako i efikasno produžite rok trajanja za ove stvari: Nezamenjiva su pomoć u svakoj kući

Tajne dugotrajnog skladištenja: Kako produžiti svežinu šećera, brašna i praška za pecivo – stvari koje su vam uvek potrebne u kući!

Iako šećer, brašno i prašak za pecivo imaju solidan rok trajanja, postoji način da ih zadržite svežim i nakon navedenog perioda. Važno je samo pravilno ih čuvati.

Ključno je da ove namirnice čuvate na hladnom, suvom mestu i u hermetički zatvorenim posudama. Belo brašno obično može trajati od jedne do dve godine, ali nakon otvaranja, prebacite ga u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte na hladnom i suvom mestu. Takođe, možete ga držati i u frižideru ili zamrzivaču kako biste produžili rok trajanja.

Brašno od celog zrna ima kraći rok trajanja, obično od tri meseca do godinu dana, dok brašna bez glutena obično traju od tri do šest meseci. Nakon otvaranja, čuvajte ih u frižideru ili zamrzivaču u hermetički zatvorenim posudama.

Šećer može trajati dugo jer ne podržava rast mikroba, ali ima rok upotrebe od oko dve godine. Držite ga na hladnom i suvom mestu, kao što je ostava, u hermetički zatvorenoj posudi kako biste sprečili stvaranje grudvica.

Prašak za pecivo i soda bikarbona obično traju oko dve godine na hladnom i suvom mestu, kao što je ostava. Kada proveravate da li je soda bikarbona još uvek aktivna, dodajte malo tople vode i sirćeta. Ako se pojave mehurići, to je dobar znak. Isto možete uraditi i sa praškom za pecivo sa vrelom vodom, bez dodavanja sirćeta.

Suv kvasac ima rok trajanja od oko godinu dana, dok instant kvasac može trajati oko dve godine. Svež kvasac traje oko dve nedelje u frižideru i ne treba ga zamrzavati. Aktivni ili instant kvasac može se koristiti i nakon isteka roka trajanja ako se pravilno skladišti. Da biste proverili da li je kvasac još uvek aktivan, testirajte ga dodavanjem malo šećera i kvasca u toplu vodu. Ako se pojave mehurići nakon 10 minuta, kvasac je i dalje upotrebljiv.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.