U trendu

Ovo je tajni trik za produženu svežinu banana: Neće više nikad biti tamne uz ovaj sastojak iz kuće

Kako da zadržite svežinu kriški banana bez potamnjivanja? To je pitanje koje muči mnoge domaćice, posebno kada žele ukrasiti desert. Ali ne brinite, postoji nekoliko trikova i sastojaka iz kuće koji vam mogu pomoći u tome.

Pre nego što počnete sa ukrašavanjem, trik je u tome potopite kriške banana u malo voćnog soka da biste usporili proces potamnjivanja. Najbolja opcija je sok od jabuke, koji će sačuvati njihovu svežinu, a pritom neće nikad promeniti ukus.

Razlog za to je što, uprkos nedostatku izražene kiselosti, sok od jabuke ima blagu kiselost koja zaustavlja proces potamnjivanja, ali neće biti dominantna u receptu za desert.

Iako mnogi recepti preporučuju korišćenje voćnog soka kako bi se sprečilo potamnjivanje banana, postoji još jedan sastojak koji deluje, a možda čak nećete ni primetiti njegovu kiselost.

Naime, med ima pH vrednost od 3,2 do 4,5, što ga čini prilično sličnim soku od jabuke po kiselosti. Takođe, med sadrži peptidno jedinjenje koje zaustavlja delovanje enzima koji uzrokuje potamnjivanje banana.

Često se preporučuje sok od pomorandže, ananasa i limuna jer su bogati kiselinom. Čak i limunada kao sastojak mogu sprečiti potamnjivanje banana, ali mana bilo koje od ovih opcija je što mogu dati blago kiselkast ukus koji se neće najbolje slagati s bananama.

(klix.ba)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.