U trendu

Kako da uštedite struju: Konkretni trikovi za manje račune

Sve počinje s tim da se obavežete i usvojite navike koje doprinose štednji energije, kako biste bili predani u svojoj nameri da vam računi za električnu energiju budu što manji.

Bez toga nećete postati svesni toga što radite, što može uticati na ukupnu potrošnju energije i konačan uspeh. Jedino ako ste potpuno predani cilju možete doći do rezultata, kaže autorka knjige ‘100 tips to save energy’ Aurora Lamanon, koja u knjizi daje i neke vrlo konkretne savete.

Menjajte filtere

– Razvijte naviku gašenja svetala kad napuštate neku prostoriju u kući. Iako svetla ne troše puno električne energije, ako stalno ostavljate svetla za sobom, puno se troši – kaže.

Dodaje da je važno i redovno menjati filtere na uređajima za grejanje ili hlađenje jer time povećavamo njihovu energetsku efikasnost. Osim toga, čistite odvode u frižideru često jer, kad su prljavi, frižideru je potrebno više energije da postigne željenu temperaturu.

– Ako želite da rashladite ili zagrejete prostoriju, u oba slučaja najbolje je držati zatvorene prozore. Čak i malo otvoreni prozori dovešće do toga da uređaji za grejanje ili hlađenje troše više energije – upozorava autorka.

Isključite aparate iz struje

Dodaje da je dobar način da uštedimo i korišćenje tajmera. Velike uštede na računima za električnu energiju postići ćete korišćenjem solarnih panela. Raspitajte se o tome kako ih ugraditi, savetuje Lamanon.

Jedan od dobrih načina štednje je i sušenje veša na vazduhu jer sušilica troši mnogo energije. Takođe, uređaje koje ne koristite isključite iz struje, ne samo prekidačem, jer dok god su uključeni u struju, koriste energiju.

Dakle, treba izvući kabl za napajanje iz utičnice.  Ako to ne možete da uradite tokom dana, možete uveče pre spavanja. I ako još koristite stari tip monitora uz računar, zamenite ga LCD-om jer troši manje energije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)