U trendu

Kako očistiti kuvalo za vodu od kamenca: Otkrivamo 4 korisna trika, a jedan će vas posebno oduševiti

Postoje trikovi koji kamenac sa ketlera skidaju brzo i efikasno

Iako se neke stvari u domaćinstvu koriste i održavaju gotovo svakodnevno, one kod kojih se nečistoće ne vide na prvi pogled često zanemarujemo.

Jedan od aparata koji ima tendenciju da se pokvari ukoliko se mnogo zaprlja je ketler ili elekrični bokal, koji danas ima gotovo svako domaćinstvo.

Kuvalo za vodu je prilično koristan aparat, ali minerali i soli iz vode obrazuju tvrd talog prilikom ključanja. Što je više soli u vodi, kamenac se brže pojavi. U električnim kuvalima za vodu on se stvara na grejnom elementu koji dolazi u kontakt sa vodom.

Iako se mogu naći hemijska sredstva za čišćenje kamenca, namenjena baš za ketlere, uvek je bolje da rešenje pronađete među namirnicama u domaćinstvu.

1. Čišćenje sirćetom

U ketler sipajte litar vode i 100 ml alkoholnog sirćeta. Uključite ga da voda provri i ostavite da odstoji desetak minuta. Vodu prospite, a postupak ponovite i ostavite da odstoji oko 20 minuta.

Potom sipajte samo vodu i ostavite da proključa, a na kraju isperite ketler hladnom vodom. Ova metoda bi trebalo da ukloni sve ostatke kamenca.

2. Čišćenje sodom bikarbonom

Sipajte litar vode i uključite da provri. Kada provri, otvorite ketler i dodajte dve supene kašike sode bikarbone, pa ostavite da odstoji 30 minuta.

Potom mešavinu prospite, pa dodajte vodu i pustite da provri ponovo, a onda isperite hladnom vodom.

3. Sirće, limun i soda bikarbona

Sipajte litar vode, dodajte tri supene kašike sode bikarbone i ostavite da proključa, a onda i da odstoji još desetak minuta.

Potom sipajte 700 ml vode, tri supene kašike limunovog soka i ostavite da proključa, pa isto ostavite da odstoji desetak minuta.

Na kraju sipajte 700 ml vode i 250 ml alkoholnog sirćeta, ostavite da provri i da odstoji pet minuta.

Na kraju isperite bokal po uobičajenom postupku.

4. Koristan trik

Budući da su dno i zidovi ovoga aparata uglavnom nepristupačni za ribanje, poslužite se alatkom iz vaše kuhinje i uklonite sve preostale nečistoće.

Sve što je potrebno jeste da ubacite sunđer hrapavom stranom nadole i pomerate ga drškom tanje varjače. Ovaj trik koristite ukoliko je i posle čišćenja ostalo tragova kamenca, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.