U trendu

Kako proveriti da li je jaje pokvareno? Otkrijte na jedan od ova tri jednostavna načina

Većina nas uvek ima jaja u frižideru, a većina nas se takođe često pita koliko su ta jaja zaista stara i da li su dobra za jelo.

Ako vaša jaja dugo stoje u frižideru i niste sigurni da li su dobra za jelo, postoje tri jednostavna načina da proverite da li je jaje pokvareno.

Testirajte u vodi

Stavite jaje u posudu sa hladnom vodom. Nivo vode treba da bude oko dva puta veći od jajeta. Sveže jaje će potonuti na dno posude i ležati ravno na boku. Malo starije jaje (staro oko nedelju dana) takođe će potonuti na dno, ali će jedan kraj biti malo podignut. Ako se jaje uravnoteži i podigne sa dna posude nakon što je uronjeno u posudu sa vodom, verovatno je staro oko tri nedelje. Jaja koja plutaju na površini su prestara i nisu dobra za jelo.

Test mućkanja

Približite jaje uhu. Nežno ga protresite i slušajte. Ako čujete grkljanje, najbolje je da ne konzumirate jaje. Ako se ništa ne čuje, jaje je verovatno dobro za jelo.

Test razbijanja jaja

Razbijte jaje na tanjir i posmatrajte žumance i belance. Ako žumance ima izbočeni okrugli oblik poput globusa, a belance je čvrsto oko njega, jaje je sveže. Ako je žumance malo više spljošteno, a belance je još slepljeno  oko njega, jaje je malo starije, ali dobro za jelo. Ako je žumance potpuno spljošteno, a belance prosuto i curi skoro kao voda, jaje nije dobro za jelo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.