U trendu

Kako provetriti sobe kada je hladno? Primenite pravilo 3×5

Poznato je da je važno provetravati prostorije u kojima boravimo kako bismo se zaštitili od virusa, pročistili ustajali vazduh i stvorili zdravu klimu u prostoriji, a na kraju i sprečili pojavu plesni. Ipak, kada spoljna temperatura padne ispod nule, mnogi će zanemariti ovaj savet.

Međutim, nemački magazin Focus otkrio je da je provetravanje prostorija lako i kada je napolju hladno. Samo treba primeniti pravilo 3×5.

Ako je spoljna temperatura ispod nule, prozore treba otvoriti na pet minuta. Ako je spoljna temperatura između 0 i 10 stepeni Celzijusa, dovoljno je 10-ak minuta provetravanja, a ako je viša od 10 Celzijusa, onda ostavite prozore otvorene 15 minuta.

Prostorije je preporučljivo provetravati pet puta dnevno, što češće, čak i kada su temperature ispod nule. Ali, ako vam je prehladno, dovoljno je i tri do pet minuta dnevno s otvorenim prozorom pet puta dnevno. U proleće ili jesen prozore ostavite otvorenima 15 do 20 minuta, što je dovoljno za promenu vazduha, i to tri do pet puta dnevno.

Idealni uslovi u kojima bi trebalo da boravimo u zatvorenom prostoru su: 50 posto relativne vlažnosti vazduha, sobna temperatura 21 stepeni Celzijusa, vlažnost vazduha koja nije niža od 30 posto i nije viša od 60 posto.

Suvi vazduh u prostoriji stvara zdravstvene probleme, uključujući probleme s disajnim putevima i očima, napetost, umor i gubitak koncentracije kao i isušivanje kože, a mogu se pogoršati i druge kožne bolesti i alergije. Preterana vlaga može da podstakne razvoj grinja i mikroorganizama, što uzrokuje razvoj plesni, gljivica i bakterija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar