Kako se čiste PVC vrata i prozori: Isecite ovo voće i rešite se žutih mrlja i masnoće za tili čas

PVC građevinska oprema, koja je danas prisutna u većini domova, brzo žuti i upija masnoću, što otežava održavanje čistoće.

Limun sadrži limunsku kiselinu, koja je poznata po svojim svojstvima čišćenja. Limunska kiselina razgrađuje masnoću i uklanja žute mrlje sa površine, a istovremeno je prirodno i organsko sredstvo, što znači da je bezbedna za upotrebu u domovima u kojima žive deca i kućni ljubimci.

Proces je jednostavan i zahteva samo nekoliko osnovnih koraka

Prvo iscedite sok od jednog limuna. Zatim nanesite ovaj sok direktno na PVC površine na kojima su vidljive žute mrlje ili masne mrlje. Važno je da sok ravnomerno pokrije celo zahvaćeno područje. Pustite da limunov sok deluje oko tri do pet minuta. Za to vreme, limunska kiselina će razbiti mrlje i prljavštinu, čineći ih lakšim za uklanjanje.

Nakon što limunov sok deluje dovoljno vremena, uzmite krpu od mikrovlakana i trljajte površinu kružnim pokretima. Mikrovlakna će pomoći pri mehaničkom uklanjanju prljavštine, a istovremeno su nežna prema PVC materijalu, što znači da neće uzrokovati ogrebotine ili oštećenja.

Nakon što su mrlje uklonjene, vlažnom pamučnom krpom ili običnim kuhinjskim papirom uklonite preostali limunov sok. Važno je dobro obrisati površinu kako ne bi ostali tragovi kiseline koja bi dugoročno mogla oštetiti PVC.

Tvrdoglave mrlje

Ako imate posla sa vrlo tvrdokornim mrljama, možete pomešati limunov sok sa malo soli. So deluje kao blagi abraziv koji zajedno sa limunskom kiselinom efikasno uklanja i najtvrdokornije mrlje. Postupak je isti: sok od jednog limuna pomešati sa kašičicom soli, naneti smesu na mrlje, ostaviti tri do pet minuta, pa istrljati krpom od mikrovlakana i obrisati vlažnom krpom.

Isti postupak možete koristiti i za čišćenje PVC prozora limunom. Pazite da so ne dođe u kontakt sa staklenim površinama, jer može izazvati ogrebotine. Za prozore koristite samo limunov sok bez dodavanja soli.

Limun je prirodno sredstvo za čišćenje koje će vam pomoći da vaš dom bude čist i svež.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.