U trendu

Kako se kuva najbolja kafa? Nikad ne koristite ključalu vodu

Mnogi ne mogu da zamisle jutro bez šolje sveže skuvane kafe, a kasnije tokom dana još jedna ili dve šoljice čisto da se pregura dan. Ukoliko i vi spadate u ovu grupu ljudi, možda tokom kuvanja pravite velike greške koje uništavaju ukus vašeg omiljenog napitka.

Zato je Dejli Mejl razgovarao sa šest stručnjaka i otkrio koji su najbolji načini za pripremu kafe kod kuće.

Iako će mnogi ujutro uzeti džezvu i napraviti šoljicu kafe što je brže moguće, postupak bi zapravo trebalo da bude promišljen, tvrde stručnjaci. Dve najčešće pogreške kod kuvanja kafe su korištenje ključale vode i to što ljudi ne prate uputstva za pripremu kafe.

Voda iz slavine razlikuje se u celoj zemlji, a ako živite u području vode s puno minerala, preporučuje se uporaba filtera za vodu. Bolje je ne upotrebljavati ključalu vodu jer će ona spržiti talog kafe. Najbolje je pričekati jedan minut nakon što kuvalo završi s grejanjem vode.

Trebali bi voditi računa i o zrnima kafe. Stručnjaci smatraju da je bolje potrošiti više novca na kvalitetnija i ukusnija zrna nego na skupe aparate i pribor za pravljenje kafe. Takođe bi trebalo da pronađete savršen odnos kafe i vode te tu količinu koristiti svaki dan. Na primer, dobar recept za kafu je 70 grama kafe na jedan litar vode. Vodu prelijte preko mlevenih zrna kafe, pomešajte nakon 30 sekundi i nakon četiri minuta možete piti kafu.

Važno je i gde držite svoju kafu. Kafu bi uvek trebalo držati u čvrsto zatvorenoj posudi što dalje od frižidera. Vrlo je delikatna namirnica i trebalo bi da izbegavate da dođe u dodir s kiseonikom, vlagom i mirisima druge hrane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)