U trendu

Kako se pravilno čuva luk da bi mesecima ostao svež: Pored ovog povrća ga nikako ne stavljajte

Od sosova do temeljca, gotovo da nema jela u kome nema crnog luka. Nije iznenađujuće što se stoga može naći u skoro svakom domaćinstvu, ali zbog nepravilnog čuvanja brzo propada i ljudi ga često bacaju. Stručnjaci su Epikuriju otkrili male tajne kako bi produžili njegovu svežinu.

Gde je najbolje čuvati luk?

– Konvencionalno skladištenje luka treba držati na hladnom i suvom mestu daleko od direktne sunčeve svetlosti, vlage i toplote – kaže Natali Alibrandi, stručnjak za hranu i izvršni direktor Nali Consultinga.

To može značiti da je idealno mesto u kuhinjskom ormariću, dalje od šporeta ili, ako kupujete na veliko, u ostavi ili garaži. Što se tiče toga u šta ih čuvati, ključna je dobra ventilacija.

„Luk se najbolje skladišti u mrežastim kesama, papirnim kesama, kartonima za mleko, korpama i sličnim predmetima za skladištenje“, kaže Linda Li, osnivač bloga o baštovanstvu Garden Betty.

„Organski luk, međutim, radi bolje na nižim temperaturama“, kaže Džastin Rič, suvlasnik Burnt Rock Farm, sertifikovane organske farme u severozapadnom Vermontu. On preporučuje da se čuva u fioci frižidera.

– Naročito kasnije tokom zime, organski luk će imati tendenciju da proklija ako se ostavi na sobnoj temperaturi nedeljama, dok neorganski luk može dugo da miruje. Pošto organski luk nije prskan hemikalijom da spreči klijanje, često će proklijati ranije, kaže Rič, naglašavajući da treba da se čuva u frižideru, posebno kako stari.

Međutim, ako su neki proklijale, to ne znači da sav luk treba baciti.

– Klica je samo izdanak zelenog luka, pa se nemojte plašiti da ga upotrebite – kaže Rič.

Koliko dugo čuvati luk

– Luk za skladištenje se suši, što znači da se nakon berbe ostavlja na toplom i suvom mestu dok se vrhovi potpuno ne osuše i lukovice ne formiraju papirnatu kožicu. Proces očvršćavanja značajno produžava vek trajanja. U stvari, luk koji se čuva pod gore navedenim uslovima trajaće oko tri meseca, kaže Stejsi Kuper, direktorka poljoprivrede u Cedar Circle Farm i obrazovnom centru u Vermontu.

Nakon što se iseče, ovaj rok trajanja se značajno smanjuje, a luk treba čuvati u frižideru.

– Prepolovljen crni luk izdržaće u frižideru oko pet dana. Sitno seckani ili narezani luk brže se suši i gubi ukus i može trajati samo dan ili dva, kaže Kuper.

Šta ne držati u blizini luke

– Možda ste čuli da luk ne treba čuvati u blizini krompira, a iza ovog saveta stoji nauka. Luk proizvodi visok nivo etilena, što će dovesti do bržeg raspadanja krompira. Osim toga, visok sadržaj vlage u krompiru može da utiče na stanje luka kada se skladišti u neposrednoj blizini – kaže Rendi Dejvidson, poljoprivredni inspektor.

– Ne morate da brinete samo o krompiru. Drugi proizvodi koji oslobađaju etilen gas, kao što su jabuke, citrusi i banane, ubrzaće razgradnju luka, kao i voće bogato vlagom kao što su dinje i krastavci. Upijajuća priroda luka takođe znači da lako upija mirise. Najbolje ih je držati podalje od aromatičnih i mirisnih namirnica, poput đumbira – kaže Alibrandi.

S druge strane, sastojci poput putera i sira mogu da apsorbuju arome luka, zbog čega je ključno čuvati narezani luk u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.

Šta uzrokuje klijanje luka?

Luk preferira hladna, tamna i suva mesta. Suprotno okruženje, prostor koji je topao, vlažan ili osvetljen, podstaći će klijanje. Luk koji klija je i dalje siguran za jelo (uključujući klice!) sve dok je meso čvrsto i nema znakova truljenja.

– Rok trajanja luka brzo teče nakon što počne da klija, pošto biljka crpi energiju iz lukovice, a lukovica se u tom procesu skuplja – kaže Kuper, a prenosi 24sata.hr.

Kada baciti luk

„Ako osetite meki vrh na glavici luka kada gurnete prst unutra, to je definitivno pokvareno“, kaže Kuper.

Ostali znaci uključuju površinsku buđ, iako se prema USDA crni Aspergillus plesan može jednostavno isprati.

– Prilično je teško ne osetiti miris luka koji se pokvario – nastavlja Kuper, ukazujući da ponekad znaci truljenja nisu tako jasni.

„Određene uobičajene bakterijske bolesti utiču samo na unutrašnji sloj luka i može biti izazovno otkriti pre sečenja lukovice“, kaže Rič.

Jedan od načina da se ovo spreči je da se oštećeni luk čuva odvojeno i da se brže koristi.

– Nagnječeni luk sa posekotinama ili opštim oštećenjima osetljiviji je na propadanje i rast mikroba – kaže Alibrandi.

Takav luk bi trebalo ranije da se potroši, a mogućnosti su neograničene: stavite ga na takose, u sendviče ili u salatu. Možete ga i kiseliti ili kuvati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar