U trendu

Komarci ne podnose miris jedne biljke: Nabavite je i nećete ih više videti u svom domu (foto)

Komarci i drugi insekti zaista ne podnose miris ove biljke.

Da li ste nekad čuli za BUHAČ? Postoje različite varijante ove biljke, kao što su kavkaski, jermenski, persijski, ali na ovim prostorima je najpoznatiji dalmatinski buhač. Ono što ovu biljku izdvaja od svih ostalih, jeste njeno dejstvo na komarce, odnosno većinu insekata, koji od nje beže kao đavo od krsta, što bi rekao naš narod.

Naime, ova biljka sadrži visoku koncentraciju prirodnog insekticida, piretrina, i koristi se za njegovu industrijsku proizvodnju. Insekticid je delotvoran na oko 75 odsto svih poznatih insekata, ali je prilično nestabilan i na temperaturi od 10° do 25° C, razloži se za 72 sata. Ali, ako naiđete na svežu biljku, dovoljno je da se istrljate njom i delovaće bolje od svakog autana.

Ova biljka uglavnom raste u primorskim predelima, ali, budući da živimo na podneblju s dosta sunčanih sati godišnje, može da uspe i kod nas. Međutim, potrebno je potruditi se oko zasada svake godine, jer ni pčele nisu baš zainteresovane za buhač, kao ni većina drugih insekata, pa se teško prima i širi.

Inače, komarci ne vole ni kafu, nanu, bosiljak ili matičnjak. Mlevenu kafu možete da zapalite, poput spirale protiv komaraca, a ostale biljke možete da protrljate na gole delove kože.

Međutim, nijedna od ovih biljaka ne može da se poredi s buhačem, kojeg komarci i drugi insekti zaista ne podnose.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.