U trendu

Krompir ne služi samo za jelo: Iznenadiće vas njegova upotreba

Da li ste znali da krompir osim pripreme omiljenog jela može da vam posluži za čišćenje?

Krompir je mnogima omiljena namirnica koju kako god da spremite ukusan je, a uvek ga ima u svakoj kuhinji. Iako se ne savetuje da krompir držite gde i ostale preparate za čišćenje kuće, on zapravo može da poslužiti i za to!

Evo nekoliko pametnih načina kako da ga iskoristite za čišćenje.

Očistite tiganj od rđe (i druge metalne alate)
Krompiri sadrži kiselinu koja deluje na otapanje rđe, pa ga možete koristiti i u tu svrhu. Presecite krompir na pola, na njega stavite malo sode bikarbone ili praška za posuđe i protrljajte po zahvaćenom području. Nakon toga isperite vodom. Isto možete učiniti i sa noževima, makazama, posudama i ostalim kućnim „alatima“.

Očistite srebro
Planirate da kuvate krompir? Sačuvajte vodu u kojoj se kuvao. Svoj srebrni nakit ili ukrase možete staviti u nju i ostaviti da tako stoji sat vremena. Nakon toga ih samo isperite i osušite krpom.

Pokupite ostatke razbijenog stakla
Razbili ste čašu? Velike delove lako ćete pokupiti rukama, ali šta sa onim komadićima koje je teško videti golim okom? Presecite krompir na pola i pritisnite na mesta gde se staklo može nalaziti, a ono će se samo utisnuti u krompir.

Očistite naočare
Ako nosite naočare verovatno se i vi stalno borite s nakupljanjem vlage na njima zbog čega lošije kroz njih i vidite, a posebno kad nosite masku. Čini se da se taj problem može rešiti kriškom krompira. Jednostavno pređite presečenim krompirom po naočarima i obrišite maramicom.

Manje fleke
Krompir ne može da upije 2 dl vina koje ste prosuli na tepih, ali ako njime tapkate po mestu gde je vino proliveno, ili koristite vodu od kuvanog krompira, to vam može pomoći s upornim flekama koje će u potpunosti ukloniti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar