U trendu

Krpelji, komarci i muve beže glavom bez obzira čim osete miris ove biljke: Nabavite je na vreme

Smrdibube, muve, komarci…dosadne bube pojavljuju se s prvim lepim danima i prave veliku štetu i u našim domovima i na našoj koži.

Pre nego što insekti krenu da vas napadaju, sprečite na vreme njihovu pojavu u vašoj blizini.

Smrdibube beže od nima

Nim je zimzeleno drvo poreklom iz Indije koje je poznato po svom antibakterijskom, antigljivičnom, antiparazitnom i insekticidnom dejstvu. Rastvor ulja nima sa vodom i malo organskog deterdženta koristi se kao efikasno sredstvo za teranje smrdibuba.

Te dosadne muve

Nema baš mnogo ljudi na svetu koji vole muve. Ove dosadne insekte najčešće povezujemo sa nečistoćom i smradom.

Poznato je da neke biljke rasteruju muve, pa uz mirise ovih biljaka možemo uživati u miru bez muva. Začinske biljke kao što su geranijum, bosiljak, lavanda, nana, mirođija i čeri paradajz su najpoznatiji repelenti.

Takođe, mogu pomoći i kuglice od vate nakvašene eteričnim uljem mogu biti odlično rešenje. Miris će oterati muve. Najosetljivije su na eterična ulja mente, eukaliptusa, lavande, citronele i karanfilića.

Sprej protiv komaraca

Sastojci:

50 g karanfilića

20 g cvetova lavande

250 ml apotekarskog alkohola (70%)

50 g glicerina

Priprema:

Karanfilić i lavandu prelijte mešavinom alkohola i glicerina, dobro promućkajte i držite na tamnom mestu 4 dana. Nakon tog vremena procedite i sipajte u bočicu sa prskalicom i nanosite na kožu izbegavajući oči ili lice. Zbog znojenja nanosite na kožu svaka 2 do 3 sata. Preparat sa istim delovanjem možete napraviti i ako pomešate 25 kapi eteričnog ulja karanfilića i 10 kapi eteričnog ulja lavande sa 100 ml alkohola i 50 ml glicerina. Sve promućkajte i spremno je za upotrebu.

Miris nane i lavande krpelji nikako ne vole pa je dobro koristiti ulja ovih biljaka pre odlaska u prirodu, piše Novi.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.