U trendu

Najbolji saveti kako da se rashladite i zaspite na +40

Visoke temperature pogodile su Srbiju, a meteorolozi kažu da se olakšanje ne nazire i da nas čeka vrlo topli ostatak leta.

Neretko se ljudi žale na teško spavanje i nesanicu tokom vrućina jer se nikako ne mogu rashladiti, ali stručnjak za probleme sa spavanjem, Hans-Gunter Vejs, ima nekoliko saveta kako da sebi olakšate tropske noći.

Naglasio je da nikako ne treba zanemarivati nesanicu koja je uzrokovana visokim temperaturama, čak i ako vam se prvih nekoliko dana ne čini da ste jako umorni. Nesvesno ćete postati manje produktivni, koncentracija će pasti, a u nekim slučajevima može doći do saobraćajnih nesreća i povreda jer je mozak iscrpljen.

Vejs savetuje zatvaranje prozora i roletna tokom dana, a otvaranje istih pre odlaska na spavanje tvrdeći da je to pravilna ventilacija prostorije.

Drugi savet možda zvuči čudno, ali ne bi trebalo piti hladne napitke već – tople. “Popijete li nešto toplo pre odlaska u krevet, manje je verovatno da ćete se znojiti, a topli tuš će otvoriti pore na koži i osigurati osećaj svežine”, objasnio je stručnjak.

Pre spavanja treba se izbegavati alkohol jer će širiti krvne sudove i telo će se tokom noći pojačano znojiti, prenosi dailysabah.com.

Korišćenje malog ventilatora može biti odlično po vrućem vremenu, naročito kada je sparno. On podstiče isparavanje znoja i olakšava telu regulaciju unutrašnje temperature. Ako nemate ventilator, pokušajte umesto toga da ohladite čarape u frižideru i nosite ih tokom spavanja. Hlađenje stopala snižava ukupnu temperaturu kože i tela.

Kako piše Independent, ako koristite ventilator u spavaćoj sobi, ispred njega stavite posudu s ledom. Tako će vazduh iz ventilatora biti hladniji, a soba će se brže rashladiti.

Takođe, tri sata pre spavanja možete jesti ljutu hranu, može vam pomoći u znojenju, što hladi telo i snižava telesnu temperaturu.

Pre samog spavanja svoje ruke i stopala možete osvežiti hladnom vodom. Tako ćete brže regulisati telesnu temperaturu i smanjiti znojenje. Osim hlađenja sebe, možete ohladiti i svoju posteljinu. Jednostavno svoju jastučnicu ili pokrivač stavite nekoliko minuta u zamrzivač pre spavanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)