U trendu

Najveća greška koju pravimo kada stavljamo hranu u zamrzivač

Ako je hrana pravilno zamrznuta, biće bezbedna za jelo na neodređeno vreme, iako se ukus i tekstura mogu promeniti tokom vremena.

Zamrzavanje je odličan način za čuvanje hrane, a planiranje obroka unapred takođe vam pomaže da uštedite novac jer ćete baciti manje hrane.

Idealna temperatura zamrzivača je -18 stepeni Celzijusa i na toj temperaturi smrznuta hrana će najduže zadržati svoj kvalitet. Naravno, veoma je važno i pravilno pripremiti hranu za zamrzavanje, koja se mora staviti u kese ili posude za čuvanje i dobro zatvoriti.

Ako hranu ne zatvorite dobro, voda može iscuriti i otići u najhladniji deo zamrzivača, ostavljajući hranu dehidriranom. Ovo utiče na kvalitet hrane, ali će i dalje biti bezbedna za konzumiranje.

Stavite etiketu na sve što čuvate u zamrzivaču kako biste tačno znali šta se nalazi u kojoj kesi ili posudi. Označite sirovu hranu plavim markerom, a kuvanu crvenom i uvek stavite datum zamrzavanja. Zamrznite hranu u porcijama realne veličine kako ne biste morali da odmrzavate gulaš za sedam ljudi ako vas ima samo troje.

Kada zamrzavate već kuvanu hranu, veoma je važno da se hrana ohladi pre nego što je stavite u zamrzivač.

Kao, uostalom, ovo važi i pre nego što ga stavite u frižider. Ako zamrznete hranu dok je još topla, to će povećati temperaturu zamrzivača, što može dovesti do odmrzavanja druge hrane. Podelom hrane na manje porcije možete ubrzati proces hlađenja.

I zapamtite, zamrzavanje ne ubija bakterija, pa ako niste sigurni koliko dugo je nešto bilo zamrznuto ili izgleda čudno nakon odmrzavanja, nemojte rizikovati i bacite ga, prenosi Zadovoljna.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar